ANWB test: goede winterband maar moeilijk te vinden

Goede winterbanden zijn nog altijd zeldzaam. Dat blijkt uit de winterbanden test van de ANWB. Van de 28 geteste banden krijgen er slechts zes het eindoordeel ‘goed’. Maar weinig fabrikanten slagen er in om een band te maken die op alle fronten goed presteert. Anderzijds scoren slechts vier banden ‘matig’ of ‘slecht’. Dit meldt de ANWB.

Het grootste deel (18 van de 28) scoort ‘redelijk’. Deze banden raadt de ANWB wel aan, maar hebben wel elk hun tekortkomingen. Ze hebben bijvoorbeeld meer last van aquaplaning, minder grip in de sneeuw of juist minder prettige rijeigenschappen.

Alle omstandigheden

De ANWB publiceert dit jaar opnieuw een uitgebreide winterbandentest. Samen met een aantal andere clubs worden de banden anoniem aangeschaft en vervolgens op allerlei soorten wegdek en omstandigheden getest. Op nat en droog wegdek, op hoge en lage snelheid en natuurlijk in de sneeuw. Dit jaar werden de maten 205/55 R 16 H (middenklasse auto’s, meest verkochte bandenmaat) en 235/55 R 17 V (vooral middenklasse SUV’s) onder de loep genomen.

Juiste profiel

De ANWB adviseert minimaal 4 millimeter profiel voor winter- en allseasonbanden. Waarom dan 4 mm? Om twee redenen: tijdens winterse neerslag in Nederland is het wegdek meestal bedekt met slush, ofwel een mengsel van natte sneeuw en water. Om in zo’n dikke laag slush grip te houden heeft de band nu eenmaal veel profieldiepte nodig. De tweede reden is belangrijk voor wintersporters: 4 mm is in Oostenrijk de wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden.

Door: Nationale Transportgids