Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reizen in coronatijd, zo doe je dat!

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Met de herfstvakantie in zicht gaan vele Nederlanders weer de grens over om een weekje vakantie te vieren. Ook al roept de overheid op nu  in eigen land te blijven, vakantie in het buitenland blijft aantrekkelijk. Maar waar moet je op letten voor je op reis gaat en wat moet je doen als je door een oranje of rood gebied rijdt? De redactie van de Nationale Transportgids schept graag duidelijkheid. Het belangrijkste devies: ga goed voorbereid op reis!

Check eerst het reisadvies voor het land van bestemming op nederlandwereldwijd.nl. Daar begint het in alle gevallen mee. De gezondheidssituatie in het land van bestemming kan snel wijzigen. Waar het reisadvies bij vertrek nog geel (vakantiereis mogelijk, let op veiligheidsrisico's) kan zijn, kan hetzelfde advies tijdens je verblijf plotseling oranje (alleen noodzakelijke reizen) worden. Let goed op dus.

Reizen door oranje gebied

Is het gebied waar je heen gaat veilig, maar reis je met de auto toch door een gebied met een oranje reisadvies? Vermijd dan onderweg zoveel mogelijk contact, tank niet en stop tussendoor ook niet bij een café of supermarkt. Het advies van de overheid is om door te reizen tot je niet meer in een oranje gebied bent. Blijft je toch langer in het gebied, dan dien je eenmaal terug in Nederland in thuisquarantaine te gaan.

Met het vliegtuig of de trein? Check de vervoerder

Verschillende vervoerders hanteren door de reisadviezen andere regels en reizen worden in deze tijd al snel geannuleerd. Zo rijden de treinen van Thalys de komende tijd bijvoorbeeld minder vaak. Ook vliegtuigmaatschappijen schrappen vaker vluchten. Het is daarom goed om uit te zoeken of  het wel of niet verstandig is naar Schiphol te reizen. Je geld terug krijgen kan sowieso. Mocht je vlucht na 1 oktober worden geannuleerd dan moeten vliegtuigmaatschappijen het geld voor de reis binnen zeven dagen terugbetalen.

Kosteloos annuleren

Zorg dus voor een goede reisverzekering voordat je een vakantie boekt. Het is handig om uit te zoeken waar je recht op hebt als je reis niet doorgaat. Annuleert de reisorganisatie de reis bijvoorbeeld zelf vanwege corona en geldt er een code rood, dan krijg je je geld terug. In overleg kan de reis ook worden aangepast of omgeboekt. Heb je geboekt bij een ANVR-reisorganisatie en zou je vertrekken naar een gebied waarvoor nu een rood reisadvies geldt? Vraag dan na of je zelf kosteloos kunt annuleren.

De weg kwijt?

Ieder land heeft een ander reisadvies. Zo is het sinds deze week helemaal niet meer mogelijk om in Denemarken op vakantie te gaan, kleuren steeds meer regio’s in Frankrijk oranje en geldt voor heel Tsjechië een oranje reisadvies. Zie je door de bomen het bos niet meer? De ANWB heeft een heel duidelijk overzicht gemaakt met wat er kan of juist niet in het land waar jij naar toe wilt. Zo kom je - bijna nooit - voor verrassingen te staan en is vakantie ook écht vakantie.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Rijksoverheid, ANWB, Consumentenbond

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.