Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jaarlijks 80 doden door ongevallen met vrachtwagens, vaak door vermoeidheid

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Elk jaar overlijden ruim 80 mensen naar aanleiding van een verkeersongeval met een vrachtwagen, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Vermoeidheid bij de vrachtwagenchauffeur blijkt regelmatig de oorzaak van deze ongelukken te zijn. En dit heeft weer alles te maken met het gebrek aan stand-airco’s, aldus de chauffeurs zelf. Dit meldt De Monitor.

In de periode tussen 2009 en 2018 werden er jaarlijks gemiddeld ruim 80 verkeersdoden in ongevallen met vrachtwagens geregistreerd, waarvan gemiddeld zes onder inzittenden van de vrachtwagen zelf en 74 onder de inzittenden van het andere voertuig. In 2018, het meest recente jaartal uit het onderzoek, ging het zelfs om 88 verkeersdoden.

Vermoeidheid

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is verminderde alertheid door vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs een belangrijke oorzaak van deze ongelukken. Een rapport van de OVV geeft aan dat slaperigheid bij vrachtwagenchauffeurs een rol speelt bij zeker 10 tot 25 procent van de verkeersongevallen met vrachtwagens. Een gebrek aan geschikte rustplaatsen langs de snelwegen is hier op van invloed, maar ook de temperatuur in cabines gedurende de nacht is een belangrijke factor.

Stand-airco

In de cabine van een vrachtwagen zonder stand-airco kan het op hete dagen ’s nachts ontzettend warm worden. Dit zorgt er voor dat vrachtwagenchauffeurs door de hitte slecht slapen en de volgende dag vermoeid, en dus minder alert, weer de weg op gaan. Uit een enquête van CNV Vakmensen blijkt dat in de zomer van 2019 slechts 20 procent van de chauffeurs een stand-airco in de cabine had. Van deze groep vindt maar liefst 97 procent de stand-airco zo belangrijk dat ze niet meer zonder zouden willen. Vier op de tien chauffeurs zonder stand-airco heeft wel eens bij de werkgever gevraagd om deze voorziening, maar hier wordt bijna altijd negatief op gereageerd: het is te duur, onzin of niet nodig. Zo goed als alle chauffeurs (95 procent) wil dat nieuwe vrachtwagens standaard voorzien worden van een stand-airco.

Aschwin Cannoo, internationaal vrachtwagenchauffeur, gaat nog een stapje verder, en uit daarmee een breed gedeelde wens: “We willen dat de stand-airco wettelijk verplicht wordt. Niet alleen omdat dat voor de chauffeurs comfortabeler is, maar ook vanwege de verkeersveiligheid.”

Door: Nationale Transportgids

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.