Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijkswaterstaat maakt zich op voor winter: strooiwagens deze maand getest

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het einde van de zomer is in zicht en dus maakt Rijkswaterstaat zich op voor de winter. Deze maand worden zo’n 850 strooiwagens en sneeuwschuivers getest. "Als we gaan strooien, moet binnen twee uur de laatste korrel zout op de weg liggen. We kunnen ons geen hapering veroorloven", zegt adviseur gladheidsbestrijding Jan Rients Slippens van Rijkswaterstaat.

Bij de start van het seizoen ligt verspreid over Nederland ruim 200 miljoen kilo zout opgeslagen. "De hele zomer wordt het aangevuld, zodat we nooit een tekort hebben", vertelt Slippens. Rijkswaterstaat strooit elk jaar tussen 1 oktober en 30 april ongeveer 90 miljoen kilo zout. Afgelopen winterseizoen (2019 - 2020) was dat een stuk minder: 16 miljoen kilo zout ging er over snelwegen, viaducten en bruggen.

Vaker de weg op

Er word gemiddeld veertig tot vijftig keer per jaar gestrooid en bij sneeuwval zijn er in totaal 1200 man werkzaam. Maar tijdens de afgelopen, zachte, winterperiode was dat 'slechts' vijftien keer, waarvan er maar vier landelijke acties waren. Slippens: "De laatste winter is het een stuk minder geweest, maar het KNMI verwacht dat we in de nabije toekomst juist frequenter de weg op gaan. De verwachting is dat het vaker net onder nul wordt, gevolgd door een regenbui. En dan wordt het glad. Als het constant droog en min 5 graden is, hoeven we maar één keer te strooien."

Weerhut

Op 330 locaties zitten sensoren in de snelweg die zijn gekoppeld aan een weerhut van het KNMI. Die kan twee uur van te voren gladheid detecteren, waarna een alarm afgaat. Na een beoordeling van een coördinator - de sensor houdt bijvoorbeeld geen rekening met bewolking waardoor het warmer blijft - worden de chauffeurs wakker gebeld. "Die hebben dan ongeveer veertig minuten om vanuit hun bed bij de strooiwagen te komen. Nadat die is volgegooid met zout, rijden ze een route van een uur."

Klaar voor het winterseizoen

Bij een landelijke strooiactie gaat er 1,2 miljoen kilo zout doorheen en bij langdurige sneeuwval aanzienlijk meer. Deze maand wordt er, startend bij een depot in Gorinchem, overigens niks gestrooid. Er wordt slechts getest of de 546 strooiwagens, al dan niet uitgerust met een sneeuwschuiver, en 350 sneeuwschuivers klaar zijn voor het nieuwe winterseizoen.

Door: ANP

18 april '25 (12:18)

Oever van Valkenburgse Meer ingezakt door slappe zandlaag

Na ruim twee weken weet het Hoogheemraadschap van Rijnland waardoor een deel van de oever van het Valkenburgse Meer bij Leiden is ingezakt. Op 1 april verdween aan de zuidkant van het meer, over een lengte van ongeveer 200 meter, zo'n 20 meter van de oever in het water. Volgens onderzoeksinstituut Deltares zakte de kade in door zettingsvloeiing: een slappe zandlaag die als een soort drijfzand wegstroomt.

18 april '25 ( 7:51)

Dinsdag door tests verkeershinder bij Vlotbrug ’t Zand

Dinsdag 22 april 2025 voert de provincie Noord-Holland een softwareaanpassing door bij Vlotbrug ’t Zand. Die aanpassing moet zorgen voor minder storingen. Wegverkeer moet deze dag rekening houden met oponthoud bij de brug vanwege de tests. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

18 april '25 ( 6:41)

Grote brand in parkeergarage Haarlem

In het centrum van Haarlem heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een zeer grote brand gewoed in een parkeergarage. De veiligheidsregio meldde in eerste instantie dat er meerdere voertuigen vlam hadden gevat, maar tijdens het blussen bleek dat te gaan om slechts één auto.

17 april '25 (15:20)

Zeeweg: proef voor minder verkeer en minder veiligheid

Zomer 2026 verandert de inrichting van de Zeeweg tijdelijk. De provincie Noord-Holland test samen met gemeenten uit de regio hoe het verkeer op drukke dagen beter kan doorstromen. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

17 april '25 (13:38)

Buschauffeurs gezocht voor in het Rivierengebied en de Achterhoek

Meer bussen gaan er in 2026 rijden in het Rivierengebied en de Achterhoek. Arriva wil het openbaar vervoer uitbreiden en comfortabeler maken. Er is alleen een klein probleem, er zijn te weinig chauffeurs. Dat meldt Omroep Gelderland.

17 april '25 ( 9:13)

In 2024 675 verkeersdoden, meeste slachtoffers zaten op de fiets

Bij ongevallen in het verkeer zijn er in 2024 675 mensen omgekomen. Dat zijn negen mensen minder dan in 2023. Het verkeer is, als men het vergelijkt met een kwart eeuw geleden, wel veiliger geworden. Er waren namelijk 1166 doden in het verkeer in het jaar 2000. Dat meldt RTL Nieuws.

17 april '25 ( 9:11)

Fastned boekt recordomzet en ziet verkoopgroei elektrische auto's

Fastned, een uitbater van laadstations voor elektrische auto's, heeft in het eerste kwartaal een recordomzet geboekt. Het Nederlandse bedrijf meldt een "aanzienlijke" groei te zien van de verkochte energie en aantal laadsessies in januari, februari en maart. Er werden volgens Fastned daarnaast weer meer elektrische auto's verkocht in Europa, waar het bedrijf direct van profiteert.

17 april '25 ( 7:15)

Automobilist komt om bij ongeval op A12

Afgelopen nacht is op de A12 ter hoogte van Nieuwerbrug een personenauto op een vrachtauto gebotst. Daarbij is de 33-jarige automobilist uit Rotterdam overleden. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. Dat meldt 112HM.nl.

16 april '25 (12:43)

Man die auto in brand stak op de Dam in Amsterdam overleden

De 50-jarige man uit Noord-Holland die begin deze maand zijn auto in brand stak op de Dam in Amsterdam, is overleden. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door Hart van Nederland. De politie gaat uit van zelfdoding.

16 april '25 (11:51)

Verkeersbord 130 km/u bij Afsluitdijk door Greenpeace meegenomen

Het nieuwe verkeersbord aan de Afsluitdijk, waarop een snelheidslimiet van 130 kilometer per uur is aangegeven, is gestolen door Greenpeace. Het bord is door de milieuorganisatie verplaatst naar Drunen. Daar woedde afgelopen weekend nog een grote brand. Dat meldt NH Nieuws.