‘No-dealbrexit’ steeds dichterbij: evofenedex en VNO-NCW bezorgd

Britse kranten berichtten vandaag dat de brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn vastgelopen, en ondernemersverenigingen evofenedex en VNO-NCW maken zich hierdoor ernstige zorgen. De kans op een ‘no-dealbrexit’ lijkt groot, en dit zou grote gevolgen hebben voor de transportsector. Dit meldt Transport Online.

De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk verlopen moeizaam, en dat is “ontzettend eng”, aldus VNO-NCW: “Ook omdat we nu al in de diepste crisis van na de oorlog zitten, is het extra urgent dat de EU en het VK hier uit komen.”

Hoop op kwalitatieve deal

Evofenedex blijft hopen op een “kwalitatieve deal”, maar maakt zich ondertussen wel veel zorgen over een no-dealbrexit, zowel vanwege de impact op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven als mogelijke operationele en logistieke problemen: “Er moeten juist bij een no-dealscenario hernieuwde afspraken worden gemaakt over de toegang tot weg-, lucht- en zeetransport, evenals de bijbehorende arbeidsmarkt.”

VNO-NCW en evofenedex roepen ondernemers al geruime tijd op om zich voor te bereiden op een eventuele no-dealbrexit. VNO-NCW blijft de komende tijd campagne voeren om ondernemers te informeren over wat ze kunnen doen ter voorbereiding.

Door: Nationale Transportgids