Nederlander nog nooit zo vaak met auto naar garage als in 2019

Nederlanders zijn vorig jaar een recordaantal keren met hun auto naar de garage gegaan voor onderhoud. Tegelijk is een beurt of reparatie de afgelopen jaren goedkoper geworden, meldt brancheorganisatie RAI Vereniging.

Vorig jaar steeg het aantal onderhoudsmomenten met bijna 11 procent naar 17,9 miljoen. In totaal zette de branche in 2019 bijna 4 miljard euro om. Dat was het hoogste niveau sinds 2012. "Het is bemoedigend om te zien dat automobilisten onderhoud niet meer uitstellen. Na jaren van terugval, zien steeds meer mensen de waarde van onderhoud in voor de conditie van het voertuig", zegt voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging.

Volgens de brancheorganisatie werd in 2019 gemiddeld 461 euro per jaar aan onderhoud besteed. In 2010 lag dit bedrag op 670 euro. Het meeste geld wordt aan APK en periodiek onderhoud uitgegeven.

Omzetdaling

Bijna drie kwart van de ondernemingen in de sector heeft door de impact van de coronacrisis te maken met een omzetdaling. Gemiddeld lag de omzet over het eerste halfjaar 17 procent lager. De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn voorzichtig optimistisch. Zo verwacht de helft van de ondernemers dat de omzet stabiliseert en een kwart denkt dat hun omzet weer gaat stijgen.

Door: ANP