Duurzame Dinsdag: de leukste initiatieven in de transportwereld!

Het is Duurzame Dinsdag en in de transportwereld barst het van de goede initiatieven als het om duurzaamheid gaat. Wij verzamelden drie van deze duurzame initiatieven om hier op deze speciale dag uit te lichten.

De tweede dinsdag van september is traditioneel Prinsjesdag, maar sinds een aantal jaar geldt de eerste dinsdag van september als Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Ook wordt de Duurzame Troonrede uitgesproken.  

Fries to miles

Frituurvet kun je weggooien, maar restaurantketen McDonald’s heeft een betere manier bedacht om te het te gebruiken. Het vet van de 252 Nederlandse restaurants van de fastfoodketen wordt niet langer weggegooid, maar door Neste, een producent van fossielvrije diesel, omgezet in diesel. Vervolgens rijden de vrachtwagens  van de logistieke dienstverlener HAVI er op. Lees hier meer over dit initiatief. 

Bespaar brandstof, pomp je banden 'slim' op

Wie een auto heeft weet dat het belangrijk is: je banden op de juiste spanning brengen. Immers, het scheelt brandstof, zorgt voor een betere wegligging en je gaat klimaatvriendelijker en schoner de weg op. Toch rijdt in Nederland meer dan 60 procent van de auto’s met een te lage bandenspanning rond. Organisatie Band op Spanning heeft daar iets op bedacht: de Slimme Bandenpomp. Dit apparaat op zonne-energie helpt automobilisten om banden eenvoudig op spanning te brengen. Het enige dat je hoeft te doen is het kenteken invoeren. Het apparaat berekent vervolgens zelf om wat voor auto het gaat en hoeveel lucht er in de band moet. Simpel toch? 

Meest duurzaam ontworpen distributiecentrum ter wereld 

Dat je niet alleen op de weg je duurzaamheidsinitiatieven kunt toepassen, bewijst het onlangs geopende distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Nieuwegein. Het distributiecentrum met een omvang van ongeveer 45.000 vierkante meter is voorzien van 13.500 zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert dat er geen traditionele verwarming nodig is. Daarnaast wordt regenwater opgevangen om hergebruikt te worden. Het distributiecentrum is het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld en heeft het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat behaald. 

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Band op Spanning, Duurzame Dinsdag, TTM, TankPro