De weg op bij storm: dit is waar je op moet letten

Zomerstorm Francis trekt momenteel over het land en Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen dat automobilisten goed op moeten letten op de weg en rekening moeten houden met de harde wind. Sterker nog, als je niet de weg op hoeft is het beter om thuis te blijven. Maar waar moet je op letten als je wel echt op pad moet tijdens storm of hevige regen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wie veilig de weg op wil doet er goed aan om de volgende tips in het achterhoofd te houden.

Snelheid

Een hogere snelheid zorgt ervoor dat je je auto minder goed onder controle hebt. Een flinke windstoot, en je kunt al naast de weg belanden. Daarom is het voor de veiligheid verstandig om een lagere snelheid te hanteren als het stormt. Dit geldt ook voor regen: bij een nat wegdek is je remweg langer. Zorg daarom voor meer afstand met andere auto’s op de weg.

Handen aan het stuur

Het is sowieso de bedoeling dat automobilisten allebei de handen aan het stuur houden, maar veel ervaren bestuurders hebben vaak aan één hand ook wel genoeg (denken ze). Zorg ervoor dat je tijdens storm of regen het stuur goed met twee handen vasthoudt. Op die manier ben je het beste voorbereid op een plotselinge windstoot. Vooral na het passeren van een vrachtwagen of viaduct, als de auto even in de luwte heeft gereden, kan de wind je ineens de volle laag geven.

Caravans en aanhangwagens

Dit advies is misschien ten overvloede, maar laat je aanhangwagen of caravan liever thuis als het stormt. Hoge aanhangers en caravans vangen veel wind en kunnen daardoor makkelijker omver geblazen worden. Als de aanhanger of caravan echt nodig is, pas dan je snelheid nog verder aan. Ook andere automobilisten zijn er bij gebaat om goed op te letten als er aanhangers in de buurt zijn. Haal bijvoorbeeld een auto met aanhanger liever niet in op een brug, want dat kan risico’s met zich meebrengen doordat het daar harder waait.

Aquaplaning

Bij hevige regen is het belangrijk om je snelheid aan te passen en de autoverlichting aan te zetten. Als de situatie echt onveilig voelt is het beter om een parkeerplaats op te zoeken en te wachten tot de hoosbui verder trekt. Forse plassen op de weg kunnen leiden tot aquaplaning: door een waterlaagje tussen band en wegdek is de auto kort onbestuurbaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door over plassen rijden met een te hoge snelheid. Bij aquaplaning is het belangrijk om kalm te blijven en rustig je voet van het gas te halen. Druk de koppeling in en houdt het stuur recht tot de auto weer grip heeft op de weg.

Door: Nationale Transportgids
Bron: ANWB