Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Explosieve stijging gestolen fietsen: elf keer zoveel als tien jaar geleden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het aantal gestolen fietsen is in de laatste tien jaar explosief gestegen van bijna 41.000 fietsen in 2010 naar ruim 475.000 vorig jaar. Door de jaren heen worden fietsen van het merk Gazelle het meest gestolen. Dat staat in het rapport Fietsdiefstal in Nederland, van fenomeen naar aanpak van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) dat donderdag is gepresenteerd.

Hoewel er de afgelopen jaren minder nieuwe fietsen werden gekocht, stijgt de omvang van de buit van fietsendieven: van ruim 844 miljoen euro in 2007 naar vorig jaar 1252 miljoen euro. De fietsen die worden gestolen zijn veel duurder dan enkele jaren geleden. Niet alleen racefietsen maar ook bakfietsen en elektrische fietsen zijn gewild bij dieven. Ook worden accu's van elektrische fietsen gestolen, die zijn al gauw een paar honderd euro waard. De cijfers over aanschaf en diefstal van tweewielers komen onder meer van aangiftes en uit gegevens van verzekeraars en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote steden

In grote steden en studentensteden worden naar verhouding de meeste fietsen gestolen. Stations en winkelgebieden zijn in trek bij dieven, net als schuren en voortuinen. Ook worden opvallend veel fietsen gestolen in grensgebieden in Zuid- en Oost-Nederland. Dat komt omdat ze van daaruit gemakkelijker getransporteerd kunnen worden naar bijvoorbeeld Oost-Europese landen.

Weinig aangiftes

"De Nationale Politie maakt een terugtrekkende beweging als het gaat om de bestrijding van fietsdiefstal, het meest voorkomende vermogensdelict in Nederland", aldus voorzitter Jeroen Snijders Blok van SAFE. Slachtoffers doen volgens hem nog steeds weinig aangifte omdat ze niet verwachten dat de politie hun fiets zal vinden en terugbezorgen.

Betere beveiliging

De ontwikkelingen op technisch gebied stemmen volgens de SAFE-voorzitter hoopvol als het gaat om het terugbrengen van het aantal fietsdiefstallen. "Sloten worden steeds beter en er zitten ook vaker chips in fietsen. Dan zijn ze soms terug te vinden via track and trace. Ook startonderbrekers zijn er voorbeeld van."

Door: ANP

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.