Brexit: EU en VK hervatten onderhandelingen over handelsakkoord

Na een korte zomerstop hervatten teams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) komende week de onderhandelingen over een handelsakkoord voor de periode na 31 december. De eerste zes rondes brachten de partijen niet veel verder dan de vaststelling dat er aanzienlijke meningsverschillen zijn.

EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost trappen de week dinsdagavond af met een diner in Brussel. Hun teams gaan vanaf woensdag weer aan de slag met twistpunten als visserij en eerlijke concurrentie voor bedrijven.

Thema's

Naast investeringen en de handel in goederen en diensten ligt ook het punt van toezicht op de afspraken en geschillenbeslechting weer op tafel. Andere thema’s zijn transport, sociale zekerheid en politie- en justitiesamenwerking.

Frost en Barnier sluiten de onderhandelingsweek vrijdag af met een werkontbijt, hoewel dat punt op de agenda nog bevestigd moet worden. Het onderhandelingsschema loopt vooralsnog tot begin oktober.

Veranderingen onvermijdelijk

Barnier benadrukt dat veranderingen hoe dan ook onvermijdelijk zijn als het VK de interne markt en de douane-unie over vijf maanden verlaat. Bedrijven en burgers moeten daar klaar voor zijn, twitterde de Fransman de voorbije week in allerlei Europese talen.

Door: ANP