Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opengooien autodeur blijft een gevaar voor fietsers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het foutief openen van autodeuren levert elk jaar nog steeds veel letselschadeslachtoffers onder fietsers op. Hersenschuddingen en bebloede knieën, maar ook gebroken armen, benen, heupen en ellebogen zijn vaak het resultaat. Amsterdam doet er wat aan, en heeft al speciale fietsstraten en schampstroken. Een autofabrikant komt met een Exit Warning om ‘portierincidenten’ te voorkomen. Dit meldt het Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht (JBL&G).

Gebaseerd op honderden dossiers van letselschade onder fietsers, de afgelopen tien jaar behandeld, concludeert letselschadebureau JBL&G dat ruim een kwart van het aantal zaken met autodeuren heeft te maken. Bij de rest gaat het bijvoorbeeld om eenzijdige ongelukken, voorrangsfouten, malheur door het wegdek of obstakels, of aanrijdingen met tegemoetkomend verkeer.

Schrikbarend hoog aandeel

Steffy Roos de Maine, eigenaar van JBL&G noemt het aandeel portierongelukken ‘schrikbarend’: “Het zijn stuk voor stuk altijd erg ingrijpende ongevallen, die je zomaar opeens uit het niets overkomen, die volkomen onnodig zijn, maar waardoor je soms wel maanden uit de running kunt blijven. In de grote steden is het logischerwijs vaker raak dan in de provincie, maar ook daar gebeurt het regelmatig.” 

Fietsstraten en schampstroken

Amsterdam is samen met onder meer de Fietsersbond bezig de stad veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers en voetgangers, en heeft al diverse ‘fietsstraten’ waar de auto ‘te gast’ is. Die worden nu ook voorzien van ‘schampstroken’: dubbele belijning links naast de geparkeerde auto’s, ten teken dat je daar maar beter niet kunt fietsen.

Exit Warning

Autofabrikant Ford is aan het testen met het systeem Exit Warning: knipperende leds in het portier en de buitenspiegel die passerende fietsers moeten waarschuwen, terwijl de bestuurder een hoorbaar signaal krijgt bij gevaar tijdens het uitstappen. Nog een stap verder is een systeem waarbij de deur niet eens opengaat wanneer er iemand nadert.

Hollandse greep

Intussen maakt de zogeheten ‘Dutch reach’ steeds meer opgang. De ‘Hollandse greep’ betekent dat je niet met de dichtstbijzijnde linkerhand, maar juist expres met de rechter het portier opent, zodat je hoofd al automatisch naar links draait, waar eventuele fietsers vandaan kunnen komen. In diverse Amerikaanse staten hoort de ‘Dutch reach’ standaard bij de rijles. Sinds vorig jaar doen ze er ook in Spanje aan, waar automobilisten nu ook geleerd wordt de auto te openen ‘a la Holandesa’.

Door: Nationale Transportgids

11 juli '25 ( 8:32)

Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

11 juli '25 ( 8:32)

Rode Kruis: houd op reis rekening met extreem weer

Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

11 juli '25 ( 8:32)

Verzekeraars merken forse stijging aantal autodiefstallen

Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.

11 juli '25 ( 7:58)

Noodlottig ongeval in Eindhoven: auto schept fietsers

Afgelopen nacht is een 19-jarige fietser overleden op de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Hij werd daar geschept door een auto. Dat meldt Hart van Nederland.

10 juli '25 (14:07)

Vijf weken geen gemotoriseerd verkeer op Amstelveenseweg

De Amstelveenseweg onder het viaduct van de A10 gaat meer dan vijf weken dicht voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting duurt van vrijdagavond 11 juli 2025 (de start van de zomervakantie in Noord-Holland) tot woensdag 20 augustus (wanneer SAIL Amsterdam begint). Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

10 juli '25 (13:24)

Dit zijn de zwarte zaterdagen van 2025 en hier wordt in Nederland extra verkeersdrukte verwacht

Met het begin van de zomervakantie in zicht waarschuwen Europese verkeersdiensten opnieuw voor de bekende ‘zwarte zaterdagen’. Op deze dagen is het extreem druk op de wegen, vooral richting populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Ook in Nederland zijn de effecten van deze verkeersdrukte merkbaar, met vertragingen bij grensovergangen en op routes naar toeristische regio’s.

10 juli '25 (12:59)

Trucker die zes mensen en ongeboren baby doodreed moet 3 jaar de cel in

Een lagere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. De vrachtwagenchauffeur die drie jaar geleden in Nieuw-Beijerland zes mensen doodreed en daarbij ook een ongeboren baby doodde, moet 3 jaar de cel in. Ook krijgt hij een rijverbod van 5 jaar opgelegd. Het OM zag hem liever 4,5 jaar achter de tralies en had ook een langer rijverbod geëist. Dit meldt NOS.

10 juli '25 (12:28)

In welke auto passen drie kinderzitjes?

Gezellig met je kroost de weg op kan een hele uitdaging zijn. De kofferbak vol met buggy, kinderwagen en luiertas, én de kinderen op de achterbank veilig vervoerd in een autostoeltje. Maar wat als je 3 kinderen hebt en ze allemaal in een autostoeltje of Maxi-Cosi wilt meenemen? Je staat dan voor de uitdaging in welke auto dit überhaupt past. 

10 juli '25 (11:13)

Vrouw rijdt met icepack op snelweg, maar flitspaal denkt dat het telefoon is

Een vrouw uit Den Bosch reed na het trekken van haar verstandskiezen over de A2 bij Boxtel. Zij had een icepack tegen haar wang aan, maar een flitspaal dacht daar anders over. Die dacht een mobiele telefoon te zien en plots lag daar een boete van 439 euro op de deurmat. Dit meldt NOS.

10 juli '25 (11:06)

Meer auto's, minder personeel: lange wachttijden bij garages voor APK's

Garagebedrijven kunnen de vraag naar APK’s en onderhoudsbeurten niet meer aan. Er zijn steeds meer auto-eigenaren maar niet genoeg garages. Hierdoor moeten automobilisten soms weken tot maanden wachten tot ze er terechtkunnen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.