Nederlanders zijn slecht op de hoogte van verkeersregels vakantieland

Nederlanders die naar het buitenland op vakantie gaan blijken slecht op de hoogte van de verkeersregels en verkeersborden in hun land naar keuze, zo blijkt uit de ANWB Vakantie Verkeersquiz die 120.000 Nederlanders hebben ingevuld. De deelnemers konden kiezen uit verkeersvragen over Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en België. De tests werden slecht tot zeer slecht gemaakt. Dit meldt de ANWB.

In de quizzen werden tien vragen gesteld over onder andere verkeersregels, verkeersborden, tankstations en milieuzones. Nederlanders blijken het beste op de hoogte te zijn over de regels in Frankrijk, terwijl de slechtst gemaakte quiz die over Duitsland was.

Veiligheid

Volgens de ANWB is het logisch dat Nederlanders niet alle regels die afwijken van die in Nederland precies kennen. Wel is het zorgwekkend dat ook vragen die direct gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid slecht gemaakt werden. Veel Nederlanders zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte van de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom in hun vakantieland. Ook bij de voorrangsregels gaat het vaak mis. Zo blijken veel mensen niet bekend te zijn met de lokale varianten op de haaientanden: 87 procent van de mensen die naar Duitsland op vakantie gaat kent de Duitse variant niet. Het niet kennen van de juiste voorrangsregels kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Ook bij tanken in het buitenland gaat het soms mis. Zo denkt 11 procent van de vakantievierders die naar Frankrijk gaan dat Gazole gewone benzine of E10 is. In werkelijkheid is dat diesel.

Door: Nationale Transportgids