Oldenburger verduurzaamt met twee nieuwe Scania’s R410 LNG als Ecocombi

Oldenburger Temperature Controlled Transport nam onlangs de eerste van twee speciaal uitgevoerde Scania R410 Highline LZV’s in gebruik. De trucks rijden niet alleen op LNG, ook de complete koeling wordt via een TRS systeem op bakwagen én trailer via deze schone brandstof verzorgd. Door slim te bouwen, hebben de trucks een tankcapaciteit van 350 kilo waar 300 kilo normaal is. Dit meldt Scania.

Oldenburger Transport is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het geconditioneerd groupagevervoer van bloemen en planten naar Scandinavië. De laatste vier jaar rijdt het bedrijf ook op Oostenrijk. “In ons streven naar een lagere CO2-footprint, zijn wij een uitgebreide pilot begonnen met LNG,” geeft directeur Frans van Bergeijk aan. “We hebben al een Scania LNG-trekker en daar komen nu deze twee LZV’s bij. Daarmee gaan we bloemen en planten op Scandinavië en Oostenrijk rijden.”

Puzzelen

Bijzonder is dat Oldenburger de gebruikte TRS-koeling zowel op de bakwagen als de trailer laat werken op elektriciteit die via een hydraulische PTO op de motor wordt opgewekt. “Dus ook de koeling is in feite helemaal op LNG. Ook dat draagt bij aan het verlagen van onze voetafdruk.” Het was wel even puzzelen om alle benodigde componenten aan het chassis van de 6x2 bakwagen te krijgen. Door de gestuurde naloopas blijft er niet veel ruimte over voor TRS in combinatie met de lange LNG-tanks. Maar door de accu’s in een aparte kist boven elkaar te stapelen, lukt het nu om 350 LNG mee te nemen.

Uitdaging

Het rijden op LNG was binnen Oldenburger was nog even een uitdaging omdat er onder de chauffeurs aanvankelijk twijfel bestond over het vermogen van 410 pk voor een LZV. Maar met een koppel van 2.000 Nm beschikt deze over voldoende trekkracht. Frans van Bergeijk: “Wij hebben inmiddels diverse chauffeurs die in het rijden met LNG een technische uitdaging zien. Die willen het zo goed mogelijk doen. Die jongens pakken het bijna wetenschappelijk aan en bestuderen de statistieken en alle gegevens die wij verzamelen met grote belangstelling. Ze denken écht mee en dat maakt deze pilot wel heel leuk.”

Door: Nationale Transportgids