Succesvol project in Arnhem zorgt voor 70 nieuwe waterstofauto’s

Sinds december 2019 zijn er in en rondom Arnhem maar liefst 70 waterstofauto’s gaan rijden. Dit is mede te danken aan H2-Drive, een initiatief van gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Via H2-Drive konden mensen H2-Stimuleringspakketten aanvragen, waarmee het leasen of kopen van een waterstofauto laagdrempeliger werd gemaakt. Op 24 juli stopte H2-Drive volgens planning, met dus 70 extra waterstofauto’s als resultaat. Dit meldt de gemeente Arnhem.

Twee van de 70 H2-Stimuleringspakketten gingen naar Van Dorp Zevenaar. Adjunct-directeur Martin Maatkamp vertelt waarom het bedrijf voor waterstof koos: “Van Dorp heeft het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder: niveau 5. Hierbij past ook het verduurzamen van ons wagenpark.” Ook voor andere bestuurders was duurzaamheid een reden om voor waterstof te kiezen, naast de lage bijtelling (8 procent), het snelle tanken (drie tot vijf minuten) en de grote actieradius (500 tot 665 kilometer).

Op naar duurzame energie

Op 24 juli stopte het project H2-Drive, volgens planning, en daarmee ook de mogelijkheid om een H2-Stimuleringspakket aan te vragen. Het oorspronkelijke doel van H2-Drive was 90 nieuwe waterstofauto’s in en rondom Arnhem. Dit aantal is helaas niet behaald. Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto's drastisch en dus ook van waterstofauto's. Toch zijn gemeente Arnhem en provincie Gelderland tevreden met het resultaat van 70 nieuwe waterstofauto’s voor de regio Arnhem. Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu van provincie Gelderland, blikt tevreden terug, maar plaatst ook een belangrijke kanttekening: “Door dit project hebben we weer een stapje vooruit gezet naar de overschakeling op duurzame energie. Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hier moet nog wel veel voor gebeuren.”

Door: Nationale Transportgids