CBR waarschuwt voor misleiding rond wachtlijsten theorie-examens

Er zijn steeds meer bedrijven die op grote schaal rijschoolleerlingen die hun theorie-examen op korte termijn willen afleggen misleiden. De bedrijven beweren dat ze de lange wachtlijsten tegen betaling kunnen omzeilen, maar dit blijkt niet waar te zijn, waarna de leerling gewoon onderaan de wachtlijst terecht komt. CBR-baas Alexander Pechtold waarschuwt leerlingen en roept op alert te blijven. Dit melden BNR en ANP.

De bedrijven beloven leerlingen dat ze op korte termijn hun theorie-examen kunnen doen en “suggereren bij ons te kunnen reserveren”, aldus Pechtold. “Als dit soort bedrijven beloven dat je binnen een maand bij ons terechtkan, moeten er alarmbellen afgaan. De werkelijke wachttijd is twee à drie maanden.” Het probleem speelt al langere tijd, maar nu de reserveringstermijnen oplopen proberen meer bedrijven een slaatje te slaan uit de lange wachttijd. “In de opleidingsbranche lopen te veel cowboys rond”, vindt Pechtold.

Eéndaagse cursus

Uit onderzoek van BNR blijkt dat de misleiding meestal wordt georganiseerd rond een één-daagse theoriecursus. Het bedrijf belooft dat er aansluitend aan de cursus een theorie-examen afgelegd kan worden. Op die manier zou een leerling al binnen drie weken examen kunnen doen, in plaats van over drie maanden. De examens worden echter helemaal niet gereserveerd, want deze dagen zitten bij het CBR allang volgeboekt. Een aantal dagen voordat de cursus en het examen zouden plaatsvinden krijgt de leerling een bericht waarin staat dat het examen niet doorgaat wegens drukte bij het CBR. De leerling komt vervolgens alsnog onderaan de wachtlijst terecht en kan niet kosteloos annuleren.

Door: Nationale Transportgids