RDW gaat verblindende koplampen aanpakken met strengere eisen

Veel automobilisten zullen bekend zijn met deze veelvoorkomende ergernis: de verblindende koplampen van nieuwere auto’s. De verblinding door moderne koplampen kan gevaarlijke situaties opleveren op de weg. De RDW gaat hier nu een einde aan maken en stelt nieuwe eisen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Verblinding van tegenliggers is een vervelende en mogelijk gevaarlijke bijkomstigheid van de moderne lichttechnieken in nieuwe auto’s, zoals ledverlichting en xenonlampen. Koplampen geven steeds feller licht, zo bleek ook uit onderzoek van de ANWB. Eén van de led-systemen die door de ANWB werd getest gaf op 20 centimeter afstand zelfs drie keer zo fel licht als een blik in de zon. Onderzoek door het Britse RAC geeft aan dat het wel tien seconden kan duren voordat je zicht volledig hersteld is na verblinding door een koplamp.

Keuring

De RDW gaat nu strengere eisen stellen aan de koplamptestapparatuur van garages en keurstations. De huidige meetapparatuur kan namelijk verblinding niet goed genoeg detecteren. Vanaf 1 januari 2021 moeten garages daarom nieuwere apparatuur gebruiken, zodat ze de strengere richtlijnen voor dimlichtcontrole bij een APK goed kunnen volgen.

Door: Nationale Transportgids