Naar de garage rijden als je APK is verlopen: mag dat?

Het kan makkelijk een keer gebeuren in een moment (of meerdere momenten) van onoplettendheid: je APK verloopt voordat je de kans hebt gehad om ermee naar de garage te gaan voor de keuring. Wat is in dat geval de juiste gang van zaken? Mag je met een auto met een verlopen APK nog naar de garage rijden? 

Het korte antwoord: ja, dat mag. Maar er zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

Herinnering

Zes weken voor dat de APK verloopt krijg je een herinnering van de RDW, maar vanaf twee maanden voor de vervaldatum kun je je auto al laten keuren. Ben je dat vergeten en is je APK verlopen, dan mag je niet meer met de auto de weg op. Na een periode van twee maanden kun je zelfs een boete krijgen van 140 euro als je je auto niet schorst. Zorg dus dat je snel je auto laat keuren als je er achter komt dat de APK is verlopen.

Naar de garage

Je mag niet meer met een auto met verlopen APK de weg op, maar hoe kom je dan bij de garage voor de keuring? De enige uitzondering op de regel is de rit naar de garage, maar dan moet je wel een keuringsafspraak hebben (en dit kunnen aantonen) en de kortste route naar de garage nemen. Je mag dus geen omweg nemen.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: ANWB, BOVAG