Door rood rijden als een hulpdienst met haast achter je rijdt: mag dat?

Het overkomt iedere automobilist wel eens: je nadert een stoplicht en verneemt dat er achter je een politieauto, ambulance of brandweerwagen met loeiende sirenes aan komt rijden. Wat doe je dan? Mag je door rood rijden om ruimte te maken? Nee, dat mag niet, meldt Algemeen Dagblad.

Ambulances, brandweerwagens en politieauto’s die met sirenes en zwaailichten rijden mogen door rood rijden en andere verkeersregels overtreden. Dit geldt overigens ook voor politieauto’s die geen sirene en zwaailicht voeren: soms is het namelijk nodig om zonder een luide aankondiging ergens heen te snellen, zoals bij een overvalmelding. Uit onderzoek blijkt dat maar weinig Nederlanders deze regel kennen.

Houd voldoende afstand

Normale weggebruikers mogen echter níet door rood rijden als de hulpdiensten willen passeren. Volgens de politie is het mogelijk om er voor te zorgen dat je aan de kant kunt zonder door rood te rijden door altijd voldoende afstand te houden van de stopstreep of de auto voor je. Op die manier heb je genoeg ruimte om aan de kant te gaan als er hulpdiensten willen passeren. Als je vooraan bij het stoplicht staat en toch een stukje naar voren moet, rijd dan heel voorzichtig een paar meter vooruit. Steek nooit de volledige kruising over.

Door: Nationale Transportgids