Minister start toch pilot met maximumsnelheid op matrixborden

Eerder dit jaar besloot minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om niet in te gaan op een breed gesteunde motie om onderzoek te doen naar het standaard tonen van de actuele maximumsnelheid op matrixborden langs de snelweg. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze nu echter dat er dit najaar toch een pilot komt. Dit meldt VerkeersNet.

De pilot met het aangeven van de maximumsnelheid op matrixborden zal dit najaar plaatsvinden op een stuk snelweg van dertien kilometer op de A27 tussen de aansluiting Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes. Het onderzoek bestaat uit onder andere een verkeerskundige pilot en een gebruikersonderzoek. Onafhankelijke experts zullen ook hun licht laten schijnen over de pilot. De resultaten volgen waarschijnlijk medio 2021.

Bezwaren

Eerder dit jaar zag minister Van Nieuwenhuizen vooral bezwaren tegen het onderzoek. De minister vreesde dat de matrixborden met de juiste snelheid het er niet duidelijker op zouden maken en dat automobilisten minder attent op de borden zouden worden. Bovendien waren er ook praktische bezwaren: de meeste matrixborden kunnen niet meer dan 90 kilometer per uur tonen en de borden staan ook lang niet overal.

Door: Nationale Transportgids