Elektrische auto’s mogelijk gevaar voor brandveiligheid parkeergarages

Veel parkeergarages zijn niet berekend op elektrische auto’s als het aankomt op de brandveiligheid, aldus het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Deze uitspraak deed het instituut naar aanleiding van de brand die vanochtend in een parkeergarage in Alkmaar woedde. Hierbij stond ook een elektrische auto in brand. Dit meldt de NOS.

Volgens Nils Rosmuller van het IFV is het een kwestie van tijd tot er meer van dit soort incidenten in parkeergarages plaatsvinden.

Brand in Alkmaar

De brand in de Singelgarage in Alkmaar was complex om te blussen omdat er weinig zicht was en er een elektrische auto in brand stond. “Een elektrische auto blus je niet zomaar even”, legt een van de brandweermannen die ter plaatste was uit. “Die moet je eigenlijk in een dompelbad leggen. Iets wat op -2 van een parkeergarage niet kan.” De brandweerman vertelt dat hij in zijn vijf jaar bij de brandweer nog nooit zo’n ingewikkelde brand heeft meegemaakt.

Brandverloop elektrische auto

Rosmuller legt uit dat branden waar elektrische auto’s bij betrokken zijn moeilijker te blussen zijn omdat het bij deze voertuigen om een batterijbrand gaat. Batterijbranden hebben een trager brandverloop en deze branden laaien ook vaker opnieuw op. Er moet daarom genoeg koelwater bij de hand zijn om een brand langdurig te kunnen koelen.

Parkeergarages niet brandveilig genoeg

Parkeergarages zijn altijd ingewikkelde plekken als het gaat om het blussen van branden, maar de opkomst van elektrische auto’s maakt het nog complexer. Rosmuller zegt dat de brandveiligheid in parkeergarages momenteel niet op peil is en achterloopt op de ontwikkeling van het wagenpark. Er komen steeds meer elektrische auto’s bij op de Nederlandse weg, en daar moet rekening mee worden gehouden. Volgende week komt het IFV met een rapport met verbeterpunten voor parkeergarages op het gebied van brandveiligheid.

Door: Nationale Transportgids