Staatssecretaris kondigt verruimingen aan voor verzet PFAS-houdende grond

Er komt op basis van nieuw onderzoek meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag aan de Tweede Kamer. Uitgangspunt is en blijft mens en milieu beschermen en tegelijkertijd de verantwoorde ruimte zoveel mogelijk benutten. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Gebaseerd op nieuwe onderzoeken van RIVM en Deltares biedt de staatssecretaris na overleg met VNG, IPO, UvW en de sector op drie fronten meer ruimte. Ten eerste biedt ze een hogere achtergrondwaarde voor de landbodem (PFAS 1,4 µg/kg). Ten tweede verdwijnt het verschil in regels voor toepassing van grond en bagger. Ten derde is er meer ruimte voor het verantwoord toepassen van grond en bagger in diepe plassen.

PFAS is wijdverspreid

Staatssecretaris van Veldhoven: “PFAS zit wijdverspreid in onze bodem. Dat kunnen we niet wegtoveren. We kunnen wel op een verantwoorde manier voor mens en milieu meer ruimte bieden aan grondverzetters en baggeraars, en tegelijkertijd zorgen dat de bodem niet verder vervuilt. Zodat we onze omgeving en gezondheid beschermen, en de verantwoorde ruimte voor grond- en baggerwerkzaamheden benutten.”

Voor meer informatie over de aangekondigde verruimingen, zie de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Door: Nationale Transportgids