Schokkende film FNV en ITF toont misstanden in wegtransport

FNV en de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) drukken iedereen met de neus op de feiten in hun film ‘The pandemic in road transport’ (de pandemie in het wegtransport). Het is al langer bekend dat personeel in het internationale wegtransport niet altijd goed behandeld wordt, maar de film toont schokkende situaties die zo ver gaan als doodsbedreigingen. Dit meldt TTM.

De coronapandemie is voor sommige transportbedrijven en opdrachtgevers de perfecte aanleiding  gebleken om buitenlandse vrachtwagenchauffeurs nog verder uit te buiten. Dit blijkt uit internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door FNV-VNB, de ITF en de IUF. De partijen publiceerden vandaag het onderzoeksrapport evenals een documentairefilm waarin de misstanden aan bod komen. Uit het onderzoek werd duidelijk dat er op grote schaal gefraudeerd wordt met rij- en rusttijden, arbeidsomstandigheden verslechteren en transportkosten en lonen worden verlaagd. Vrachtwagenchauffeurs worden bedreigd met geweld als ze niet gaan rijden, of krijgen financiële sancties opgelegd.

Uitbuiting van chauffeurs

Uitbuiting van buitenlandse chauffeurs is een groeiend probleem, blijkt uit het onderzoek. Chauffeurs uit landen als Oekraïne, Wit-Rusland en de Filipijnen worden geworven en krijgen Oost-Europese contracten terwijl ze in West-Europa werken. De chauffeurs moeten contracten ondertekenen in een taal die ze niet beheersen, en krijgen trainingscertificaten voor trainingen die ze niet gevolgd hebben. Vervolgens worden ze aan het werk gezet, waarbij bedrijven chauffeurs maandenlang in hun vrachtwagen laten leven zonder daar een goed loon tegenover te zetten. Deze praktijken zijn tegen de regels, maar omdat er amper controles plaatsvinden weten bedrijven dat ze er mee weg kunnen komen. Chauffeurs wordt expliciet verteld niet naar landen te gaan waar wél gecontroleerd wordt.

Transportsector is ziek

De onderzoekers geven aan dat het nu echt tijd is om op te treden tegen deze misstanden. Algemeen secretaris van de ITF Stephen Cotton: “Al lang voor Covid-19 was de transportsector ziek door uitbuiting en mensenrechtenschendingen. Dit is de laatste maanden alleen maar erger geworden. Het onderzoek laat zien dat bedrijven dit recht onder onze neus doen en straffeloos blijken te kunnen organiseren.”

Bekijk de documentairefilm van de FNV en ITF hier op YouTube.

Door: Nationale Transportgids