TLN: geef transportbranche duidelijkheid over kostprijs tachograafkaart

Vanaf 1 juli wordt de prijs van de tachograafkaart verlaagd van 101 euro naar 92 euro. Hoewel de verlaging volgens ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) een positieve ontwikkeling is, is er nog een lange weg te gaan. De nieuwe prijs ligt namelijk nog altijd ver boven het Europese gemiddelde van 59 euro. TLN wil dat er duidelijkheid wordt verschaft over deze hoge prijs, en de opbouw daarvan. Dit meldt TLN.

De verklaring voor de hoge prijs van de tachograafkaart is dat 92 euro kostendekkend zou zijn. Voor deze prijs kan Kiwa de kaarten naar eigen zeggen produceren, maar TLN en andere belangenorganisaties hebben hier zo hun twijfels bij, gezien de grote verschillen tussen de prijzen binnen Europa. Ook na de verlaging van de prijs staat het Nederlandse tarief nog steeds op nummer drie van duurste tachograafkaarten van Europa. In Duitsland kost een tachograafkaart 40 euro en in Zweden zelfs maar 10 euro.

Duidelijkheid

TLN gelooft niet dat de tachograafkaart in Nederland niet goedkoper geproduceerd kan worden en wil daarom weten hoe de prijs precies tot stand is gekomen. Hier wordt al langer op aangedrongen, maar vooralsnog wordt er geen duidelijkheid verschaft. Daarom willen de brancheorganisaties op korte termijn over de kwestie in gesprek met de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Door: Nationale Transportgids