Beatrixbrug in centrum van Zaandam eind juni weer open

De renovatie van de Beatrixbrug in het centrum van Zaandam is de afgelopen vijf maanden in volle gang geweest. Naar verwachting gaat de brug nog voor het eind van deze maand weer open. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Eerder was er sprake van dat de brug afgelopen weekend wellicht al open zou gaan, maar de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en bouwer Heijmans hebben nog een aantal dagen nodig om de laatste werkzaamheden af te ronden. De Beatrixbrug hoort bij de Wilhelminasluis die in opdracht van de provincie Noord-Holland wordt vernieuwd omdat deze verouderd is en in slechte bouwkundige staat verkeert.

Compleet vervangen

Een maand eerder werd de naastgelegen Wilhelminabrug al in gebruik genomen. Net zoals de Wilhelminabrug moest ook de Beatrixbrug compleet vernieuwd worden. Niet alleen zijn de brugkleppen en de bijbehorende contragewichten vervangen, ook de brugkelder - waar de aandrijving van de brug zich bevindt - is aangepast. Verder is de nieuwe brug verbreed van twaalf naar veertien meter zodat grotere binnenvaartschepen gemakkelijk kunnen passeren.

Laatste keuring

Donderdag 18 juni is de Beatrixbrug uitvoerig geschouwd door de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Dit is gedaan om te beoordelen of de brug voldoet aan de technische richtlijnen en naar behoren functioneert. Hierbij is ook heel specifiek gekeken naar de fietspaden. Dit naar aanleiding van fietsongevallen op de Wilhelminabrug. Ook is advies gevraagd aan politie en fietsersbond. Tijdens de schouw bleken de pollers nog niet naar behoren te werken. De pollers zijn de beweegbare stalen palen die in het wegdek kunnen verzinken. Om de brug goed te kunnen openstellen, is het nodig om deze laatste werkzaamheden nog uit te voeren.

Door: Nationale Transportgids