Opkomst elektrische auto zorgt mogelijk voor meer zwaargewonden

Het aantal zwaargewonden gaat mogelijk flink toenemen door de opkomst van de elektrische auto, zo voorspellen Arno Onink en Ric van Vugt van adviesbureau Automotive Insiders. Over tien jaar verwachten zij tot 1.400 extra zwaargewonden per jaar door direct toedoen van elektrische auto’s. Dit meldt RijschoolPro.

Niet iedereen is het eens met de uitkomsten van het onderzoek; onderzoeker Auke Hoekstra weerspreekt het bericht.

Zwaardere auto

Volgens het onderzoek worden de extra zwaargewonden deels veroorzaakt door het feit dat elektrische auto’s gemiddeld 250 kilo zwaarder zijn dan benzineauto’s: “Hoe zwaarder het voertuig dat het ongeluk veroorzaakt, hoe groter de kans dat degene die wordt aangereden zwaargewond raakt. Vooral als de klap wordt opgevangen door een fietser of iemand die in een klein stadsautootje rijdt”, aldus Van Vugt.

Aanrijding met elektrische auto

Er wordt landelijk niet geregistreerd hoeveel mensen er jaarlijks zwaargewond raken of overlijden door een aanrijding met een elektrische auto, maar Van Vugt en Onink verwachten dat er overal tien jaar een stijging van 1.400 zwaargewonde verkeersslachtoffers te zien zal zijn. Ze verwachten dat meer dan de helft van deze verkeersslachtoffers fietsers zullen zijn.

Door: Nationale Transportgids