Europees Parlement gaat misstanden in transportsector aanpakken

De transportcommissie van het Europees Parlement heeft maandag een pakket aan maatregelen goedgekeurd dat er voor moet gaan zorgen dat vrachtwagenchauffeurs een betere positie krijgen. Betere rusttijden, goede arbeidsvoorwaarden en meer handhaving vormen de basis voor deze maatregelen. Ook moeten de maatregelen fraude aanpakken. Dit meldt TTM.

Vooral in Midden- en Oost-Europa hebben vrachtwagenchauffeurs al jaren een slechte positie. Ze moeten lange rijdagen maken, krijgen slechts korte rustmomenten en hebben slechte arbeidsvoorwaarden waardoor ze makkelijk uitgebuit kunnen worden. Veel truckers uit Midden- en Oost-Europa zien hun gezinnen amper omdat ze bijna altijd aan het werk zijn. Het nieuwe pakket aan maatregelen garandeert betere rusttijden en zorgt er ook voor dat chauffeurs weer langer en vaker thuis kunnen zijn. Ook komen er Europese regels voor het inhuren van truckers, waardoor West-Europese bedrijven niet langer misbruik kunnen maken van de lage arbeidsvoorwaarden in de lidstaat waar een chauffeur vandaan komt. Dat houdt bijvoorbeeld in dat Oost-Europese chauffeurs dezelfde arbeidsomstandigheden krijgen als hun Nederlandse collega’s.

Rust en overnachting

In het vervolg moeten transportbedrijven zorgen dat chauffeurs die tussen landen rijden met tussenpozen naar huis kunnen. Concreet betekent dat dat ze iedere drie of vier weken thuis zijn. Momenteel is het voor chauffeurs al verplicht om aan het einde van een week te rusten, maar dit gebeurt veelal in de cabine van de vrachtwagen. Dat mag voortaan niet meer: transportbedrijven moeten overnachtingskosten voor hotels of pensions betalen als chauffeurs onderweg moeten rusten.

Fraude

De nieuwe maatregelen hebben ook als doel om fraude aan te pakken en eerlijke concurrentie te creëren. Voortaan vallen bestelwagens ook onder de EU-regels voor wegtransporteurs. Daarnaast gaat er aan de grens strenger gecontroleerd worden: er wordt geteld hoe vaak vrachtwagens, busjes, en bestelauto’s de grens oversteken. Dit moet gesjoemel voorkomen.

Door: Nationale Transportgids