in- en uitladen vracht

Het in- en uitladen van vracht brengt fysieke inspanning met zich mee. De wijze waarop het laden en lossen gebeurt heeft invloed op de fysieke conditie. Om de fysieke klachten zoveel mogelijk te beperken zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Daarnaast is het uiteraard van belang om op een juiste manier zware goederen te tillen. Bij het verplaatsen van goederen over een korte of lange afstand zijn er eveneens hulpmiddelen beschikbaar. Het is bekend dat overmatige fysieke belasting leidt tot verzuim en zelfs tot langdurig uitval van medewerkers. Vooral als het gaat om fysieke belasting in de vorm van duwen en trekken. Dat dient dus voorkomen te worden. Hieronder volgen een aantal beschikbare opties om de fysieke klachten zoveel mogelijk te beperken.

Gebruik van een steekwagen

Bij het uitladen van verschillende soorten vracht biedt een steekwagen uitkomst. Dit is een hulpmiddel dat niet alleen van pas komt bij het laden en lossen. Het is tevens een hulpmiddel dat dienst doet om de goederen te verplaatsen naar de plek van bestemming. Een steekwagen zorgt ervoor dat je de goederen niet hoeft te dragen. Daarmee voorkom je fysieke klachten. Zo is de steekwagen onder meer geschikt om een wasmachine met minimale lichamelijke inspanning te verplaatsen.

Gebruik van een elektrische palletwagen

Aangezien de export en dus ook de bijkomende logistieke processen een forse daling kennen is dit het moment om de processen voor minder fysieke belasting van het personeel uit te werken. Hiermee kun je als bedrijf het verzuimpercentage voor de toekomst verminderen. Bij het laden en lossen van meer vracht uit een vrachtwagen is het handig om over een elektrische palletwagen te beschikken. Dat is onder meer een praktische oplossing voor het beperken van lichamelijke klachten als de vrachtwagen beschikt over een laadklep. Een elektrische palletwagen is licht in gebruik. Dat maakt het tot een hulpmiddel dat snel en efficiënt in te zetten is. Uiteraard is deze oplossing alleen te gebruiken als de goederen zich op een pallet bevinden. Bovendien moet er ruimte zijn om een draaicirkel te maken. Het gebruik van een elektrische palletwagen voorziet niet alleen in een oplossing om fysieke klachten te beperken tijdens het laden en lossen. Het is tevens een hulpmiddel dat inzetbaar is voor andere werkzaamheden. 

Gebruik van rolcontainers

Het gebruik van rolcontainers komt veelvuldig voor in verschillende branches, zoals in de levensmiddelensector. Het is een hulpmiddel waarbij er wel kracht nodig is om de rolcontainer in beweging te krijgen. Bij het gebruik van dit hulpmiddel is het daarom van belang voor goede omstandigheden te zorgen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de ondergrond vlak is en dat er geen obstakels zijn. Het is niet wenselijk om met een rolcontainer over een helling naar boven te lopen. Verder is het van belang om medewerkers te instrueren wat de beste manier is om een rolcontainer te verplaatsen. Zo is het van belang om overbelasting te voorkomen. Overbelasting ontstaat als je te veel kracht zet bij het duwen en trekken van de rolcontainer. Er zijn voor het vervoer van minder goederen ook nog andere hulpmiddelen beschikbaar, zoals het gebruik van een onderstel op wielen. Deze noemt men ook wel dollies of hondjes. Een dergelijk onderstel is onder meer te gebruiken om een zwaar object uit te laden of te verplaatsen.