Normal_fietsen__nederland__recreatie

Hoewel de coronamaatregelen langzaamaan versoepeld worden is het nog wel belangrijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden – ook op de fiets. Op de fietspaden wordt het echter steeds drukker: het is prachtig weer én steeds meer mensen worden weer op hun werk verwacht. Wat is de etiquette voor fietsen in coronatijd en waar moet je op letten voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen?

Op veel fietspaden in ons land is het nét mogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden als je iemand passeert of inhaalt. Dit komt doordat de meeste fietspaden breder dan twee meter zijn. Er zijn er echter ook een aantal die krapper dan dat zijn, en daar wordt het lastig om de benodigde afstand te houden. Denk dus goed na over welke route je moet of wilt fietsen, en ook hoe druk het op deze route zal zijn. Vermijdt drukke en krappe routes zoveel mogelijk.

Wat is de etiquette op het fietspad?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je je aan de fiets-etiquette in coronatijd wilt houden. Zorg dat je met maximaal twee personen fietst, en ga op drukke of smalle fietspaden achter elkaar fietsen, zodat je de anderhalve meter afstand kunt waarborgen. Let ook op tegenliggers; houden zij zich aan de regels? Als ze dit niet doen kun je ze vragen beter op te letten, al wil even vriendelijk glimlachen soms ook al helpen. Even pauzeren? Doe dit niet op drukke plekken zoals kruispunten of bij wegwijzers, maar kies een plekje uit waarbij je je tenminste anderhalve meter van het overige verkeer bevindt.

Een laatste tip: wees voorzichtig. Neem nog minder risico dan normaal, en zorg bovenal dat je veilig fietst, want je wilt niet op de spoedeisende hulp belanden. Ons zorgpersoneel heeft het momenteel al druk genoeg!

Door: Nationale Transportgids
Bron: ANWB