Nauwelijks minder verkeersdoden tijdens coronacrisis

Vanwege de coronacrisis is het de afgelopen weken veel minder druk geweest op de Nederlandse wegen dan normaal. Hierdoor is het aantal verkeersongelukken bijna gehalveerd. Toch is het aantal verkeersdoden nauwelijks afgenomen, blijkt uit een analyse in opdracht van de politie. Dit meldt de NOS.

In de analyse van verkeersbureau VIA werd gekeken naar de periode van 16 maart tot 26 april. In die periode kwamen er 62 mensen om in het verkeer. Dit wijkt niet sterk af van het gemiddelde aantal verkeersdoden in diezelfde periode in de afgelopen drie jaar, wat op 65 ligt, en dat terwijl het totale aantal ongelukken wel een stuk lager ligt: 6250 ongelukken tegenover een gemiddelde van 11.500. VIA-onderzoeker Erik Donkers legt de situatie uit: “We zijn ons echt anders gaan gedragen. We zijn meer gaan fietsen, vooral ouderen doen dat. Bovendien zijn de straten leger, wat voor sommige automobilisten aanleiding is om harder te gaan rijden.”

Leeftijdsgroepen

Er is een grote stijging in het aantal verkeersdoden te zien in de leeftijdsgroep van 70 tot 80 jaar: de kans op overlijden bij een ongeluk steeg met 70 procent voor deze groep. De meeste slachtoffers waren mensen die op een elektrische fiets reden. Bij veertigers was ook een stijging waar te nemen, waarschijnlijk omdat deze groep meer ging fietsen en motorrijden. Kinderen onder de tien, die vaker buiten speelden, verongelukten ook vaker bij een verkeersongeluk.

Door: Nationale Transportgids