Beste e-bikes 2020

Wil je bewegen in de buitenlucht zonder dat social distancing in het gedrang komt? Dan is fietsen een van de beste opties. Voor wie extra comfort zoekt, of verder wil gaan dan ooit, is er tegenwoordig een riant aanbod van e-bikes. Benieuwd wat de beste e-bikes van dit moment zijn? Dit is de top 5.

Deze e-bike top 5 is niet uit de lucht gegrepen, maar is ontleend aan de enige echte Grote E-biketest 2020 van de Fietsersbond. De belangenbehartiger van fietsend Nederland testte vier dagen lang 52 elektrische fietsen. De honderd testfietsers legden hiervoor maar liefst vijfduizend kilometer af, en vulden naderhand zeshonderd testformulieren in. Kortom: geen half werk. En dit is de top 5 állerbeste e-bikes van dit moment.
 

5.  CUBE Town Hybrid EXC 500 / gewicht: 27,3 kg / prijs: € 2.699,- / eindcijfer: 8,2

 
Op nummer vijf de Town Hybrid EXC 500 van het Duitse merk CUBE. Volgens het testrapport een ‘Goede allround toerfiets met goede rijeigenschappen, ruime instap en goede en krachtige ondersteuning’. Ook het Intuvia-display van Bosch wordt geprezen (makkelijk bedienbaar en afneembaar), evenals het rijgedrag: de fiets scoort zeer goed op rijgedrag, stabiliteit en comfort.
 

4. KOGA E-Nova EVO PT / gewicht: 28,2 kg / prijs: € 4.199,- / eindcijfer: 8,4

 
Ook de nummer 4 wordt geprezen als een ‘Goede allround toerfiets’ met ‘goede rijeigenschappen’, daarnaast worden in het eindoordeel de ‘fraaie afwerking, onderhoudsvrije riem en goede, stille ondersteuning’ geroemd. De fiets van Nederlandse makelij heeft hetzelfde display als de nummer 5. Qua rijgedrag scoort deze fiets nóg iets beter: de stabiliteit van deze e-bike is zelfs zeer goed. De prijs is wel stevig: het is de duurste fiets uit deze top 5.
 

3. Kreidler Vitality Eco 8 / gewicht: 28,1 kg / prijs: 3.149,- / eindcijfer: 8,5

 
De nummer 3 is weer een Duitser. Eentje met een ‘ruime instap en goede en krachtige ondersteuning’. De fiets scoot uitstekend op rijgedrag, stabiliteit en comfort. De motor is zeer krachtig, dat maakt het terugschakelen volgens de testers soms lastig, maar het betekent tegelijk dat deze fiets onder alle omstandigheden optimale ondersteuning verleent. Ook op deze fiets weer een Intuvia-display van Bosch.
 

2. Hercules Roberta I8 belt / gewicht: 28,1 kg / prijs: € 2.749,- / eindcijfer: 8,3

 
Deze ‘Goede allround toerfiets met goede rijeigenschappen, ruime instap, onderhoudsvrije riem en goede, stille ondersteuning’ scoort iets lager dan de nummers 3 en 4 in deze top 5, maar eindigt toch op de tweede plek ‘Vanwege de hoge score en relatief scherpe prijs’. Het maakt deze (ook al Duitse) e-bike meteen tot de winnaar met de beste prijs/kwaliteit-verhouding. 
 

1. Flyer Upstreet5 / gewicht: 38,4 kg / prijs: € 3.599,- / eindcijfer: 8,6

 
En dan de nummer 1, een ‘Zeer goede allround toerfiets met uitstekende rijeigenschappen, ruime instap en goede en zeer krachtige ondersteuning. Motor wel duidelijk hoorbaar.’ Maar dat laatste mag de pret niet drukken, in de categorie rijgedrag scoort deze Zwitserse tweewieler maar liefst een 8,8: ‘De fiets kreeg de hoogste score op rijgedrag van de testers! Zowel stabiliteit en comfort waren zeer goed.’ Kijk, daar kun je mee thuiskomen!
 
Benieuwd naar álle uitkomsten van de Grote E-biketest 2020? Die vind je via de website van de Fietsersbond, in een mooi vormgegeven pdf.
 
Door: Nationale Transportgids