Rood kruis negeren

Als een stuk snelweg met een rood kruis wordt afgesloten gebeurt dit meestal niet voor niets. Toch negeren steeds meer mensen de rode kruizen boven de weg, tot grote ergernis van onder andere de politie en Rijkswaterstaat. Want hoewel er misschien in eerste instantie niets aan de hand lijkt te zijn kan het doorrijden bij een rood kruis toch heel gevaarlijk zijn.

Het aantal automobilisten dat doorrijdt bij rode kruizen stijgt enorm. In 2017 werden er 1.000 boetes uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis, in 2018 waren het er 1.653 en tot oktober dit jaar zijn er al 2.600 boetes uitgeschreven. De verwachting is dat dit aantal alleen maar verder blijft stijgen. Volgens Rijkswaterstaat komt de stijging door het feit dat het drukker wordt op de wegen, waardoor er meer ongelukken en dus meer afsluitingen zijn. “Sommigen kunnen de verleiding niet weerstaan om tijdwinst te boeken ten opzichte van medeweggebruikers”, aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Er zijn twee groepen mensen die de kruizen negeren: mensen die het onbewust doen omdat ze afgeleid zijn door bijvoorbeeld hun mobiele telefoon en mensen die willens en wetens de kruizen en dus de regels negeren. Volgens verkeersdeskundigen zijn mensen assertiever geworden: als ze denken dat er niets aan de hand is, rijden ze door.

Gevaar

Rijkswaterstaat roept automobilisten op om dit absoluut niet te doen. “Rotzooi op de weg, een kapotte auto of een ongeluk. Als er rode kruizen op de matrixborden staan, is er altijd wel íets aan de hand”, zegt de woordvoerder. Het kan dan ook levensgevaarlijk zijn om een rood kruis te negeren, zo blijkt ook uit deze video van de politie. In de video komt een politieauto op volle snelheid aanrijden maar omdat de rijbaan waar het rode kruis boven hangt vol staat met auto’s ontstaat er een zeer gevaarlijke situatie.

Op de vraag van RTL Nieuws of het gevaar van het negeren van rode kruizen niet wat wordt aangedikt heeft Rijkswaterstaat een duidelijk antwoord: “Het is ontzettend gevaarlijk.” In 2018 zijn er bijvoorbeeld vijftien auto’s van weginspecteurs aangereden door auto’s die de kruizen negeerden.

Maatregelen

Op het doorrijden bij een rood kruis staat een forse boete van 240 euro. Afgelopen jaar voerde Rijkswaterstaat daarnaast een proef uit met een slimme camera die het kenteken van de overtreder vastlegt bij het negeren van een rood kruis. De rode kruizen zijn voor de veiligheid van de automobilisten en de hulpverleners, dus het is voor Rijkswaterstaat en de politie van groot belang om te zorgen dat er zo weinig mogelijk wordt doorgereden.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, Verkeersmaatregelen, Politie