Is het slecht voor een auto om lang stil te staan?

Nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, staan er in Nederland behoorlijk wat auto’s voor langere tijd stil. In de garage, op het erf, in de straat… Heb je je ooit afgevraagd of het slecht is voor een auto als deze lang stil staat? Wij wel, en we zetten de feiten voor je op een rijtje.

Auto’s die normaal gesproken bijna iedere dag gebruikt worden staan nu ineens voor langere tijd stil. “Je auto is gemaakt om er regelmatig mee te rijden”, zegt Jos van der Drift van de ANWB. Als een auto langer dan een week of zes stil staat kunnen er meerdere problemen ontstaan. Vooral voor de accu is regelmatig rijden belangrijk. Ook als een auto stil staat verbruikt hij stroom, voor bijvoorbeeld de klok, de radio of het centrale vergrendelingssysteem. Hierdoor kan de accu leeg raken (of zelfs stuk gaan) als de auto langere tijd stilstaat.

Lang stil staan kan ook negatieve gevolgen hebben voor de banden van de auto. Er kan vervlakking optreden, wat zorgt voor een bobbel in de band. Daarom is het verstandig om de banden van je auto met 0,5 bar extra te vullen als je weet dat hij lang stil zal staan.

Elke week een autoritje

De oplossing voor deze problemen is simpel: maak elke week een ritje van minstens 20 minuten. Op die manier blijft je auto in goede staat en kom je er zelf ook nog even uit. Als je auto door het stil staan onder bijvoorbeeld een boom vies wordt door vogelpoep en hars is het ook verstandig om hem regelmatig schoon te maken. Lees daar meer over in dit artikel.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: ANWB, RTL Nieuws