Tijd over in thuisquarantaine? Verdiep je eens in een leasefiets

Een groot deel van Nederland zit momenteel thuis vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Veel mensen grijpen deze gelegenheid aan om eindelijk in huis te gaan klussen, maar wij hebben een andere tip: verdiep je eens in het leasen van een fiets! Er wordt gezegd dat fietsen helpt tegen de verspreiding van het coronavirus én sinds 1 januari 2020 zijn de regels rond het leasen van een fiets een stuk simpeler geworden. Hoog tijd dus om eens uit te zoeken of het wat voor jou is.

Het leasen van een auto is al langere tijd populair in Nederland. Een (elektrische) fiets leasen is ook mogelijk, maar de regels daarvoor waren altijd erg ingewikkeld. Per 1 januari van dit jaar zijn de regels een stuk simpeler geworden. Nu lease je een fiets op dezelfde manier als een auto: met een vaste bijtelling van 7 procent. Op die manier hoef je niet zelf in één keer een hoog bedrag neer te tellen voor een fiets of e-bike. Bovendien hoef je eventuele reparaties en onderhoud niet zelf te betalen.

Zakelijk leasen

Veel werkgevers bieden een leasefietsregeling aan hun werknemers. De werkgever betaalt dan de leasekosten, en de werknemer krijgt een bijtelling voor privégebruik van de fiets. Lease je bijvoorbeeld een elektrische fiets van 2.000 euro, dan betaal je, afhankelijk van je inkomen, tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand voor je fiets. Dit klinkt erg aantrekkelijk, maar het is belangrijk om te weten dat er ook nadelen zijn. Je verliest je kilometervergoeding voor de dagen dat je met de leasefiets naar het werk komt. Daarom is het goed om van tevoren uit te rekenen of het wel voordeliger voor je is om een fiets te leasen. Op de website van De Fietsersbond staat een handige rekentool waarmee je kunt uitrekenen wat gunstiger is: een leasefiets of kilometervergoeding.

Privé leasen

Biedt jouw werkgever (nog) geen fietsleaseregeling of krijg je een hogere kilometervergoeding dan de kostprijs van de leasefiets? Dan kun je er ook voor kiezen om privé te leasen, bijvoorbeeld met ANWB Fiets Lease, of via BOVAG. Een private leasefiets biedt dezelfde zekerheden als een fiets van de zaak, het kost je alleen wat meer geld per maand omdat je zelf moet betalen. Ook krijg je een BKR Registratie als je privé een fiets leaset. Daar tegenover staan de voordelen van het leasen: een goed verzekerde fiets, geen hoge aanschafkosten in één keer, en je hoeft nooit meer zelf je band te plakken.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: ANWB, BOVAG, De Fietsersbond