Duitse overheid: fietsen biedt extra bescherming tegen het coronavirus

We moeten nu, ten tijde van het coronavirus, allemaal social distancing uitoefenen: afstand van elkaar houden en zo weinig mogelijk sociale contacten zien. Volgens de Duitse overheid werkt dit social distancing optimaal op de fiets, en zorg je zo ook nog voor extra bescherming tegen het virus. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De Duitse minister van Volksgezondheid pleitte eerder al voor het gebruik van de fiets in plaats van bijvoorbeeld openbaar vervoer omdat dit het risico op besmetting vermindert. Bussen en treinen vermijden kan helpen in het voorkomen van besmettingen omdat het coronavirus vooral wordt overgedragen door zogeheten microdruppels. Op de fiets is de kans om deze microdruppels in te ademen nul, aldus viroloog Michael Barczok. Daarom noemen Duitse experts het ‘de perfecte vorm van zelfbescherming’, ook omdat je niet besmet kunt worden door het aanraken van oppervlakken die al door veel anderen zijn aangeraakt, zoals in het openbaar vervoer.

Extra bescherming

Waar kom die extra bescherming dan vandaan? Fietsen zorgt voor een lagere bloeddruk én is goed voor diabetici. Mensen met hart- en vaatziekten en diabetes zijn een risicogroep voor het coronavirus, meldt het Robert Koch Institute. Een lagere bloeddruk door te fietsen kan dus helpen. Bovendien is fietsen erg goed voor je longen. “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming”, aldus Barczok.

Door: Nationale Transportgids