Vakbonden tevreden met steun kabinet aan getroffen ondernemers

Vakbewegingen als FNV, CNV en VCP zijn blij met de maatregelen van het kabinet om de door de coronacrisis getroffen ondernemers te ondersteunen. FNV-voorman Han Busker spreekt van goede maatregelen waarin het behoud van werk en inkomen centraal staat. Volgens de VCP is het kabinet ervan doordrongen dat het nu draait om vertrouwen en zekerheid. Ook CNV spreekt van mooie zekerheid in onzekere tijden.

Het kabinet geeft werkgevers onder meer 90 procent compensatie voor het doorbetalen van de salarissen. Verder worden de mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen fors verruimd. Voor zzp'ers komen soepelere voorwaarden voor steun.

Flexwerkers

Volgens FNV is het heel goed dat de maatregelen niet alleen gelden voor mensen in vaste dienst, maar ook voor mensen met onzekere contracten en zzp'ers. CNV-voorzitter Piet Fortuin wijst erop dat de rekening van de crisis door de loondoorbetaling niet op het bordje van de werknemers komt te liggen. Voor hem zijn de maatregelen voor flexwerkers, zoals uitzendkrachten, nog een wel punt van zorg. Dit moet volgens CNV goed worden uitgewerkt.

Goed naar oproep geluisterd

Volgens VCP-voorzitter Nic van Holstein heeft het kabinet goed naar de oproep van werknemers en werkgevers geluisterd om de banen en economie overeind te houden en de financiële gevolgen van deze crisis zoveel mogelijk te beperken.

Door: ANP