Normal_upway_afbeelding

3 redenen om elke dag je fiets te pakken

Fietsen, een supergoede gewoonte! Lees hier waarom jij elke dag je fiets zou moeten gebruiken!

 

De fiets is hét vervoersmiddel dat Nederland kenmerkt. We hebben een lange traditie van fietsen. Wat begon als een vervoersmiddel voor mannen, is nu voor iedereen beschikbaar. Van klein tot groot, jong tot oud, nagenoeg iedereen bezit wel een fiets. Dat blijkt ook: er zijn zo ongeveer 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Gemiddeld fietst de Nederlander zo’n 880 kilometer per jaar. Leuk om te weten, maar waarom zouden we eigenlijk moeten fietsen? Je moet inspanning leveren, je wordt er moe van.. Ho, wacht! Lees snel door, want daar zijn goede redenen voor (met aan het eind een bonus!).

Gezondheid
Fietsen is gezond! Door regelmatig te fietsen, bouw je een goede conditie op. Je gebruikt niet alleen spieren in je benen, maar ook spieren om in balans te blijven en kracht te zetten. Als een mooie bijkomstigheid helpt fietsen tegen overgewicht. De spieropbouw zet vetverbranding in actie, die nog doorgaat nadat je alweer op de bank bent neergeploft. Fysiotherapeuten raden aan om minstens een half uur per dag intensief te bewegen. Door de fiets te pakken naar je werk of naar de winkel, heb je dat half uurtje op een simpele manier binnen.
Fietsen zorgt ook voor een goede bloedsomloop. Hierdoor is het goed voor het immuunsysteem. Bloed voert de afvalstoffen beter af en je lichaam wordt sterker en beter bestand tegen bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het voorkomen van hart- en vaatproblemen.
Ben je niet meer een dergelijke conditie dat fietsen mogelijk is? Ook elektrische fietsen hebben hun voordelen. Door de trapondersteuning niet op de hoogste stand te zetten, lever je eveneens inspanning die je fit en in conditie houdt. Tweedehands elektrische fietsen zijn een goede manier om binnen budget toch mobiel te blijven.
 
Milieu
We horen veel over het milieu en wellicht ben je daar zelf ook heel actief mee bezig. Fietsen is een mooie manier om bewust om te gaan met onze grondstoffen. De enige energie die je fiets in beweging zet, lever je immers zelf. Op deze manier is er geen benzine of diesel nodig, terwijl je toch binnen afzienbare tijd op je bestemming bent. Je verkleint je ecologische voetafdruk en vieze uitlaatgassen wolken in ieder geval niet door jou over straat.
 
Benzineprijs
Tja, het moet toch maar even genoemd: de benzineprijzen. Ze zijn wellicht een goede motivator om te beginnen met woon-werkverkeer per fiets. Best leuk om eens uit te rekenen hoeveel je per rit of per dag bespaart wanneer je niet met de auto gaat. Hoe ver de prijzen ook stijgen, wanneer je op de fiets stapt, heb jij hier niets mee te maken. Moet je te ver reizen om de fiets te pakken? Denk eens na over een alternatief: er zijn genoeg tweedehands elektrische fietsen.
 
Met je hoofd in de wind
Hoe heerlijk is het om aan het eind van de dag nog even een frisse neus te halen. Uit onderzoek blijkt dat je veel frisser thuis komt wanneer je beweegt. Door te bewegen, stimuleer je de bloedsomloop naar je hersenen. Fietsen in de buitenlucht, levert extra zuurstof. En door je lichaam te gebruiken, kom je even uit je hoofd en geef je je hersenen even een momentje rust. En die vinden dat geen gek idee!
 
Zie daar: vier redenen om de fiets te pakken. Nog niet overtuigd? Probeer het gewoon uit! Wedden dat je overstag bent?
 
Lees verder