Normal_image001

Wanneer een vliegtuig in de lucht is, verbiedt de Federal Communications Commission het gebruik van mobiele telefoons in het geval dat uitgezonden radiosignalen interfereren met de systemen van het vliegtuig. Maar wanneer je je mobiele telefoon in vliegtuigmodus zet, schakel je mobiele communicatie uit Dit betekent dat je apparaat niet langer functioneert als een mobiele telefoon en eigenlijk beter te omschrijven is als een kleine tablet of een persoonlijk elektronisch apparaat. 

Het gebruik van draagbare elektronische apparaten in vliegtuigen valt onder de jurisdictie van de Federal Aviation Administration, maar ze laten het aan elke luchtvaartmaatschappij over om hun eigen regels vast te stellen over het gebruik van een telefoon in vliegtuigmodus in hun vliegtuigen. Check dit dus goed voordat je aan boord gaat zodat je weet of je je smartphone met telefoontasje op kunt bergen of toch om je nek kunt houden. Over het algemeen zul je zien dat je je smartphone wel mag gebruiken tijdens de vlucht, maar dan moet je wel de vliegtuigmodus aan hebben gezet. Is dit echter wel een goed idee? Het antwoord op deze vraag vind je hieronder! 

Vliegen is zo'n veilige manier van reizen, dat we ons vaak gaan ergeren aan de gevaren. In de zeldzame gevallen dat vliegtuigen een noodlanding maken, is het vaak van vitaal belang om het vliegtuig zo snel mogelijk te evacueren. Er kan bijvoorbeeld brand zijn. Verwarde passagiers vergeten dan vaak de veiligheidsinstructies en proberen hun spullen te verzamelen voordat ze het vliegtuig verlaten. Ondertussen zou de cabine zich met rook kunnen vullen. Daarom gebruik je je persoonlijke elektronische apparaten niet tijdens het opstijgen en landen. Je moet namelijk klaar zijn om zo snel mogelijk uit het vliegtuig te komen bij een noodgeval. Gebruik daarom je smartphone alleen als het veilig is om dat te doen tijdens de vlucht. Bij de start en landing moet je je telefoon echt opbergen in een van je tassen

Je kunt je telefoon niet gebruiken om te bellen als er een vliegtuig van de grond is. Meestal begint deze regel zodra de cabinedeur is gesloten en eindigt wanneer je de grond raakt. Elke luchtvaartmaatschappij stelt zijn eigen regels voor het gebruik van telefoons in vliegtuigmodus. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je Bluetooth inschakelen en wifi inschakelen als ze wifi tijdens de vlucht hebben, maar je kunt nog steeds geen spraakoproepen plaatsen met WhatsApp, FaceTime of andere vergelijkbare apps. Dit is vooral om andere passagiers niet te storen, het heeft weinig effect op het vliegtuig zelf. Je kunt wifi gebruiken om te chatten, maar alleen via berichten via een app, niet via sms-berichten.

Met andere woorden, je kunt sowieso je telefoon meenemen aan boord van het vliegtuig, maar je moet dan wel direct de vliegtuigmodus inschakelen. Nadat je dit hebt gedaan, is het mogelijk om de smartphone te gebruiken tijdens de vlucht, al hangt dit van de vliegtuigmaatschappij af. Ook is het belangrijk om je mobiele telefoon niet te gebruiken tijdens de start en landing voor als er iets misgaat en je snel het vliegtuig moet verlaten.