Medisch transport

We horen er vaak over, maar het concept is misschien wel onderbelicht: medisch transport met koeling. We zagen dit voorheen vooral bij het vervoeren van bloed en organen, maar de laatste tijd is dit bijvoorbeeld ook bij het transporteren van vaccinaties een onmisbare schakel. Wat komt er zoal kijken bij medisch transport en waarom is gekoelde transport zo belangrijk?

Wat is medisch transport?

Binnen medisch transport werken bedrijven samen met onder meer ziekenhuizen en laboratoria. Dit zien we vooral bij het vervoeren van bloed organen van punt A naar punt B. Om de functie van bloed en organen te bewaken, is het essentieel om het product zelf koel te houden gedurende de rit. Dit staat ook wel bekend als geconditioneerd vervoer: het vervoeren van bederfelijke goederen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Deze vorm van medisch transport kan van tijd tot tijd ook te maken met een hoge mate van urgentie.  
 

Het belang van geconditioneerd vervoeren 

Bederfelijke goederen zijn goederen die hun kwaliteit kunnen verliezen wanneer zij langere tijd worden blootgesteld aan temperaturen boven het vriespunt. Met name bij medische goederen is het natuurlijk belangrijk om gekoeld transport te kunnen garanderen, omdat bloed en organen nou eenmaal schaars zijn. Een medisch koerier kan ervoor zorgen dat de goederen gekoeld en al op de plek van bestemming aankomen, zonder een concessie te doen aan de kwaliteit. 
 
Zoals we al vertelden, kan medisch transport ook een urgent karakter hebben. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een orgaan vanaf een ziekenhuis in Groningen naar Rotterdam gebracht moet worden. Dit betreft een speciaal transport, waarbij meerdere partijen samenwerken om de tijd tussen vertrek en aankomst zo kort mogelijk te houden; een zogenaamde sneltransport. 
 

Koeltransport in de praktijk

Hoe ziet medisch transport er in de praktijk uit? Koeltransport is de meest voorkomende speciale transportbehoefte. Binnen dit concept worden medische goederen, zoals bloed en organen, door een gekoeld transport koerier naar de plek van bestemming gebracht. Ook medicijnen met eenzelfde bederfelijk karakter worden op deze manier getransporteerd. De binnenzijde van de bus of vrachtwagen zijn volledig geconditioneerd en functioneel gemaakt voor het vervoer. Zo wordt er rekening gehouden met de juiste temperatuur en zijn functionaliteiten aanwezig die voorkomen dat de goederen tijdens de rit kunnen verschuiven. 
 

Werk voor specialisten

De mogelijkheid om gekoelde transport aan te kunnen bieden, vereist een zekere investering vanuit transportbedrijven. Dit betekent in de praktijk dat koeriersbedrijven zich nationaal en internationaal committeert aan geconditioneerde transport. Voor de gezondheidszorg is dit type transport onmisbaar geworden.