Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Medisch transport: hoe gaat dat nou eigenlijk in zijn werk?

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Medisch transport
We horen er vaak over, maar het concept is misschien wel onderbelicht: medisch transport met koeling. We zagen dit voorheen vooral bij het vervoeren van bloed en organen, maar de laatste tijd is dit bijvoorbeeld ook bij het transporteren van vaccinaties een onmisbare schakel. Wat komt er zoal kijken bij medisch transport en waarom is gekoelde transport zo belangrijk?

Wat is medisch transport?

Binnen medisch transport werken bedrijven samen met onder meer ziekenhuizen en laboratoria. Dit zien we vooral bij het vervoeren van bloed organen van punt A naar punt B. Om de functie van bloed en organen te bewaken, is het essentieel om het product zelf koel te houden gedurende de rit. Dit staat ook wel bekend als geconditioneerd vervoer: het vervoeren van bederfelijke goederen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Deze vorm van medisch transport kan van tijd tot tijd ook te maken met een hoge mate van urgentie.  
 

Het belang van geconditioneerd vervoeren 

Bederfelijke goederen zijn goederen die hun kwaliteit kunnen verliezen wanneer zij langere tijd worden blootgesteld aan temperaturen boven het vriespunt. Met name bij medische goederen is het natuurlijk belangrijk om gekoeld transport te kunnen garanderen, omdat bloed en organen nou eenmaal schaars zijn. Een medisch koerier kan ervoor zorgen dat de goederen gekoeld en al op de plek van bestemming aankomen, zonder een concessie te doen aan de kwaliteit. 
 
Zoals we al vertelden, kan medisch transport ook een urgent karakter hebben. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een orgaan vanaf een ziekenhuis in Groningen naar Rotterdam gebracht moet worden. Dit betreft een speciaal transport, waarbij meerdere partijen samenwerken om de tijd tussen vertrek en aankomst zo kort mogelijk te houden; een zogenaamde sneltransport. 
 

Koeltransport in de praktijk

Hoe ziet medisch transport er in de praktijk uit? Koeltransport is de meest voorkomende speciale transportbehoefte. Binnen dit concept worden medische goederen, zoals bloed en organen, door een gekoeld transport koerier naar de plek van bestemming gebracht. Ook medicijnen met eenzelfde bederfelijk karakter worden op deze manier getransporteerd. De binnenzijde van de bus of vrachtwagen zijn volledig geconditioneerd en functioneel gemaakt voor het vervoer. Zo wordt er rekening gehouden met de juiste temperatuur en zijn functionaliteiten aanwezig die voorkomen dat de goederen tijdens de rit kunnen verschuiven. 
 

Werk voor specialisten

De mogelijkheid om gekoelde transport aan te kunnen bieden, vereist een zekere investering vanuit transportbedrijven. Dit betekent in de praktijk dat koeriersbedrijven zich nationaal en internationaal committeert aan geconditioneerde transport. Voor de gezondheidszorg is dit type transport onmisbaar geworden.  
 
05 april '24 (13:58)

De beste uitjes in Nederland voor het hele gezin

Nederland zit vol met leuke, educatieve en ontspannende activiteiten die perfect zijn voor gezinnen. Of je nu de natuur ingaat, cultuur wilt opsnuiven of op avontuur wilt gaan, er is voor elk wat wils. Ontdek verschillende topactiviteiten voor het hele gezin in Nederland. Dat wordt gegarandeerd een leuk gezinsuitje!

05 april '24 (13:24)

De technologische toekomst van slimme steden

De opkomst van slimme steden belooft een revolutie in de manier waarop we leven, werken en met onze omgeving omgaan. Deze blog verkent de rol van technologie in het vormgeven van slimme steden, met een focus op duurzaamheid.

15 februari '24 (12:15)

Het traject naar het behalen van een vrachtwagen rijbewijs

Het behalen van een vrachtwagen rijbewijs is een proces dat zowel toewijding als praktijk vereist. In Nederland zijn er verschillende soorten rijbewijzen voor het besturen van vrachtwagens, elk met zijn eigen vereisten en toepassingen. Voor aspirant-vrachtwagenchauffeurs is het essentieel om te begrijpen hoe lang het traject duurt en welke stappen er nodig zijn om succesvol een vrachtwagen rijbewijs te behalen. Bovendien speelt de keuze van een rijschool een cruciale rol in dit proces, waarbij www.verkeersschoolwesseldijk.nl zich als marktleider onderscheidt op het gebied van vrachtwagen rijbewijzen.

29 november '23 (13:36)

5 tips voor het kopen van uw elektrische roldeur.

U staat op het punt om een elektrische roldeur aan te schaffen. Maar welke leverancier is betrouwbaar? En hoe voorkomt u een miskoop? Bij uw zoektocht naar de juiste deur komt u allerlei mogelijkheden en opties tegen. Wij helpen u graag op weg met deze tips.

21 november '23 (14:24)

Een koeriersdienst inschakelen? Hierop moet je letten

Van het verhuizen van je inboedel naar een andere woning tot het grootschalig transport van goederen in functie van je bedrijf, een goede koeriersdienst is in verschillende situaties een uitkomst. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je zomaar op de eerste de beste koeriersdienst moet vertrouwen als je spullen wilt vervoeren. Hieronder vind je enkele handige tips om de juiste keuze te maken.

19 oktober '23 (15:44)

De voordelen van met een huurauto op vakantie

Wil je graag met de auto op vakantie, maar beschik je niet over een dusdanige kwalitatieve auto, dat een nieuwe auto kopen eigenlijk de enige optie is om veilig naar bijvoorbeeld het zuiden van Spanje te kunnen rijden? Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer opties en hoef je dus niet direct een kapitaal uit te geven omdat je een nieuwe auto nodig hebt. Zo behoort het huren van een auto tot de mogelijkheden, maar kun je er ook gewoon voor kiezen om met het vliegtuig naar je bestemming te vliegen om daar vervolgens op het vliegveld je gehuurde auto in te laden en direct te kunnen vertrekken. Het huren van een auto doe je bijvoorbeeld gemakkelijk en snel online bij Easyterra. Easyterra is actief in meerdere landen en staat garant voor service, kwaliteit en altijd de beste prijs. Omdat lang niet iedereen de voordelen van een vakantie met de auto ziet en zich vooral druk maakt om de vaak meer dan 10 uur die je moet rijden, hebben wij de voordelen voor je op een rijtje gezet.

16 oktober '23 ( 9:51)

Urenregistratie- en personeelsplanning voor de transport

De transportsector draait om precisie, snelheid en flexibiliteit. Hiervoor is een strakke en tegelijktijdig flexibele personeelsplanning nodig. Het slim inzetten van middelen en personeel is cruciaal voor het behalen van deadlines, het minimaliseren van stilstand en het optimaliseren van de winstgevendheid. In dit artikel ontdek personeelsplanning software niet alleen werkuren bijhoudt, maar een bijzonder grote rol speelt in de bedrijfsprocessen van de transportwereld.

14 augustus '23 (15:18)

Dit moet je weten als je een auto of autotransporter gaat huren

Als je een auto, bestelbus of autotransporter wilt huren, dan lees je hieronder waar je op moet letten. Ook wordt uitgelegd wat er anders is aan het rijden met een autotransporter.

01 juni '23 (13:35)

Ad Dollevoet BV neemt vijf nieuwe trekkers in gebruik

Eind september heeft Ad Dollevoet B.V. wederom een mooie aanschaf gedaan van 5 nieuwe DAF XG trekkers.

14 maart '23 (16:04)

Diensten van TransportPartner

De diensten van TransportPartner variëren in verschillende categorieën. Als bemiddelaar in het transport zorgen wij ervoor dat je volledig ontzorgd wordt. Met meer dan 15 jaar ervaring in de transportwereld, weten wij precies hoe wij jouw transport optimaal kunnen laten verlopen. Door onze veelzijdige diensten kunnen wij ervoor zorgen dat je op jouw gebied geholpen kan worden. De diensten van TransportPartner kunnen we onderverdelen in drie verschillende categorieën, namelijk: 

    Voor alle vragen over transport hebben wij het juiste antwoord. In dit artikel vind je een overzicht van de diensten van TransportPartner en wat wij te bieden hebben binnen deze categorieën.