Normal_pexels-photo-4481529_transport

Denk je aan transport, dan denk je gelijk aan pallets. Deze zijn onmisbaar in de wereld van transport. De pallets worden gebruikt om materialen te vervoeren naar binnen- en buitenland.

Er zijn dan ook verschillende maten en materialen. Door deze verschillen zijn er verschillende regels en gebruiksdoeleinden als het gaat om transport. In dit artikel lees je alles over de dingen waar je op moet letten wanneer je pallets wil gaan gebruiken voor jouw business in de transportsector.

 

Verschillende materialen

Pallets zijn te verkrijgen in verschillende materialen. De meest bekende is de houten pallet. Ook is er een kunststof variant en zelfs een kartonnen versie. Het is goed om van tevoren na te gaan welke het beste is voor jouw product en transport.

De houten pallets zijn het meest eenvoudig vormgegeven. De houtsoorten die zijn gebruikt kunnen verschillen in berken, pine- of eikenhout. Alle varianten hebben dezelfde draagkracht, ga uit van 2000 kg per kilo.

De kunststof pallets worden vaak ingezet als het gaat om het transport van chemische middelen. De pallets zijn namelijk bestand tegen chemische stoffen en de eventuele werking hiervan als het onverhoopt uit de verpakking raakt. Vaak worden er vaten met vloeistoffen op kunststof pallets vervoerd. Ook kan er worden gekozen voor transport in zakken of octabins. De zakken worden voornamelijk ingezet voor het vervoeren van fijne materialen.

Voor de lucht en scheepvaart worden in de meeste gevallen ook kunststof pallets gebruikt. Dit door het gemakkelijke gebruik ervan en ze zijn vrij van eventuele schade door vocht of invloeden van buitenaf. De levensduur van een kunststof pallet is dan ook enkele jaren langer dan de houten versie.

De kartonnen pallet wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt, wel heeft deze uiteraard minder draagkracht dan de houten of die van kunststof. De kartonnen pallets worden soms ingezet in de luchtvaart. Dit omdat ze ook makkelijk te stapelen zijn en het weegt weinig.

Exporteren naar het buitenland

Wil je goederen naar het buitenland exporteren? Let dan op het verschil wat er is tussen het soort pallet. De houten pallets worden altijd gecontroleerd door de International Plant Protection Convention op dierlijk en plantaardig materiaal. Organismen die ziektekiemen zouden kunnen bevatten kunnen zich in het hout nestelen. Door het materiaal van de kunststof pallet is deze vrij van eventuele organismen. Deze worden dan ook vaker gebruikt voor transport naar het buitenland. Ga je de grens over, dan worden de kunststof pallets niet gecontroleerd.

Pallets zijn een veel gebruikt artikel in de wereld van transport. Het is gemakkelijk te stapelen, het is herbruikbaar en wordt vaak gerecycled. Het is een duurzaam product wat veel materialen kan dragen. Wanneer het netjes wordt opgestapeld en weggezet is het magazijn voor elke organisatie in de transport en logistiek overzichtelijk.

Bij Palletcentrale kan ieder bedrijf in de logistieke sector terecht voor advies en pallets. Palletcentrale helpt graag bij het vinden van de juiste palletsoort voor uw business.