Carnaval bij NS: meer reizigers, vuilniszakken en frikandelbroodjes

De winkels op de carnavalsstations hebben goede zaken gedaan. Bij de Kiosk en de AH to Go op de stations in Limburg en Noord-Brabant waren vooral de frikandelboordjes in trek. Daar werden er ruim 7000 van verkocht, dubbel zoveel als in een normaal weekend. Ook cappuccino, koffie, saucijzenbroodjes en worstenbroodjes vlogen over de toonbank. Worstenbroodjes werden er negen keer zoveel verkocht. De Kiosk op de stations Venlo, Maastricht en ’s-Hertogenbosch hadden een recordcarnaval. Ook de vernieuwde AH to Go in Tilburg verkocht ruim 20 procent meer, net als de Julia’s in ’s-Hertogenbosch. Ook de nieuwe AH to Go op Eindhoven Centraal in de stationshal deed goede zaken.
Meeste reizigers naar Lampegat
Op beide weekenddagen gingen de meeste reizigers naar Lampegat (Eindhoven).
- Op zaterdag was het aantal reizigers in Eindhoven iets hoger dan vorig jaar. Op zondag was het aantal reizigers ongeveer gelijk.
- In Oeteldonk (’s-Hertogenbosch) kwamen op beide dagen meer reizigers dan vorig jaar, al was het verschil op zondag maar klein.
- In Kielegat (Breda) bleef het aantal reizigers op zaterdag nagenoeg gelijk, maar waren er zondag meer reizigers. Opmerkelijk was dat we in Breda op zaterdag meer aankomende dan terugreizende reizigers zagen. Zij zijn waarschijnlijk blijven overnachten.
- In Kruikenstad (Tilburg) waren op beide dagen iets meer reizigers. De meeste reizigers kwamen van station Tilburg Reeshof. Ook vanuit Eindhoven en Nijmegen kwamen veel reizigers naar Tilburg.
- In Maastricht waren er zaterdag wat minder reizigers, maar op zondag juist meer.
- In Roermond is op zondag een stijging te zien.
- In alle andere carnavalssteden was het aantal reizigers ongeveer gelijk.
Maatregelen op de stations
Op verschillende stations heeft NS in het weekend maatregelen genomen om de drukte beheersbaar te houden en de veiligheid te kunnen garanderen. Op de stations ’s-Hertogenbosch en Breda waren toegangscontroles, was het station in de avonduren via 1 ingang te bereiken en werden reizigers op drukke momenten gecontroleerd de trein in geholpen. “En dat werd erg gewaardeerd, merkten we”, zegt Ward van Gils, Manager Sociale Veiligheid bij NS. “Er waren geen mensen in het station die daar niet hoefden te zijn en het was makkelijker om in de trein te stappen.” Ook het eigen NS-personeel reageerden zeer tevreden met de maatregelen. “Dus het is ons goed bevallen.”
Het aantal overlastmeldingen op stations en in treinen daalde met een kwart. “Ook zagen we minder meldingen van vechtpartijen, zakkenrollers en winkeldiefstal. Terwijl het aantal reizigers hoger was dan voorspeld.”
Carnaval
Er is hard gewerkt door collega’s in de trein en op de stations om carnaval een succes te maken. Vooral de schoonmakers zijn extra druk om alle treinen en stations weer schoon te krijgen. “Wij hadden iets meer meldingen van NS-personeel en reizigers dan vorig jaar”, zegt Gary Daly. Hij werkt bij het landelijke Coördinatie en Bijsturingscentrum van Vebego, één van de schoonmaakbedrijven waar NS mee werkt, in Utrecht. “Ik schat dat er zo’n 6000 tot 8000 vuilniszakken aan troep per dag uit de treinen is gekomen in het zuiden. En dat is flink meer dan normaal.” Een van de treinen was zo vies dat er 17 vuilniszakken aan troep uit werd gehaald. “Treinen blijven natuurlijk niet in het zuiden, maar gaan ook naar het noorden. Daarom hebben we op strategische plekken extra schoonmakers ingezet om treinen schoon te houden.”
Braaksel in de trein
Met afstand de meeste meldingen ging over braaksel dat in de trein lag. “We hadden tijdens de vier carnavalsdagen dagelijks net zoveel meldingen van braaksel in de trein als normaal in een heel weekend.” Daarnaast waren vloeren vaak vies. “Meestal met confetti en gemorste dranken.”
Er zijn extra schoonmakers ingezet om de treinen en stations schoon te houden. Waar treinen normaal vaak schoon worden gemaakt als ze stilstaan, gebeurde dat nu ook vaker tijdens het rijden. “We merken dat reizigers dat erg waarderen. Onze schoonmakers werden vrolijk begroet. Reizigers zijn ook sneller geneigd het afval niet in de trein achter te laten als ze de schoonmakers zien. En dat is natuurlijk erg fijn.”
NS bracht op verschillende plekken Prinsen naar de stad om Carnaval of Vastelaovend te starten. Daarnaast zijn er duizenden speciale #NSisdeBOB-pins uitgedeeld.
Foto: NS/Annemieke van Put