Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland
Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.

In de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet maandag presenteerde, staat dat uit de klimaatfondsmiddelen 98 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor de elektrificatie van deze twee dieselspoorlijnen. "Fantastisch nieuws voor de inwoners van Overijssel (en Gelderland)", schrijft de Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema (mobiliteit, GroenLinks) op X.

Koerswijziging

Amper een jaar geleden kreeg Overijssel nog de boodschap dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door "een koerswijziging" voorlopig geen geld zou hebben om bij te dragen aan het vervangen van de dieseltreinen op beide lijnen. De provincie, die al jaren met ProRail en het Rijk werkt aan de plannen, voelde zich in de steek gelaten. Overijssel besloot eind vorig jaar om zelf 2,7 miljoen euro vrij te maken om in ieder geval de plannen voor de lijn Almelo-Hardenberg te laten uitwerken.

Verduurzamen

De provincie hoopte dat het Rijk alsnog in financieel opzicht wilde bijspringen voor de realisatie. Voor het spoor tussen de Gelderse plaats Zutphen en Oldenzaal heeft Overijssel ook de provincie Gelderland nodig. Het elektrificeren van beide lijnen kost naar schatting meer dan 200 miljoen euro. Het Rijk heeft nu alsnog toegezegd maximaal 98 miljoen euro bij te dragen.

"Zo verduurzamen we het spoor en maken we het klaar voor de toekomst", aldus staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat. Dieseltreinen stoten volgens haar veel CO2 en stikstof uit. Elektrische treinen zijn duurzamer, stiller en zorgen voor minder overlast door trillingen, aldus Heijnen. "Alleen maar voordelen dus voor de reiziger en de omgeving."

Veertien trajecten

Als deze projecten zijn afgerond, heeft Nederland volgens het ministerie nog veertien trajecten (van in totaal iets meer dan 400 kilometer) waar dieseltreinen rijden.

14 juli '25 (14:56)

Toch geen akkoord tussen NS en vakbond, spoorstakingen niet uitgesloten

Tussen de NS en de vakbonden is er toch geen deal gesloten. Het eindbod voor de cao van NS is afgewezen door leden van vakbond VVMC. Of er nu nieuwe stakingen komen, is nog niet duidelijk. NS-personeel legde de afgelopen tijd meerdere keren hun werk neer. Dit had grote gevolgen voor de dienstregeling in Nederland. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (14:06)

Trams naar Mall of the Netherlands gaan vanwege de drukte vaker rijden

De trams rondom Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam gaan in 2026 vaker rijden. Dit gaat vooral om tramlijnen 2 en 6. Dat meldt Omroep West.

14 juli '25 (11:52)

NS-stakingen ten einde, leden CNV accepteren eindbod voor nieuwe cao

Leden van CNV hebben ingestemd met het eindbod van de NS voor een nieuwe cao. Vakbond CNV heeft dit maandag 14 juli bekendgemaakt. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (10:47)

Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

14 juli '25 (10:45)

Geen treinen tussen Beilen en Groningen na ongeluk tussen auto en trein

Er rijden tot tenminste 16.15 uur geen treinen tussen Beilen en Groningen door een ongeluk op het spoor. Vlakbij Assen, tussen Loon en Taarlo, is maandagochtend 14 juli een trein op een auto gebotst. Dat meldt RTV Drenthe.

14 juli '25 ( 8:50)

Vernieuwd station Groningen geopend met ontbijt

Na 64 dagen en nachten hard werken kunnen reizigers weer gebruikmaken van het vernieuwde station Groningen. Twee van de vier te behalen mijlpalen voor de complete verbouwing zijn nu daadwerkelijk in gebruik: de reizigerspassage en de doorkoppeling van het station. Dit heuglijke feit werd zondag 13 juli 2025 gevierd met een ontbijt in de nieuwe reizigerspassage. Dat meldt ProRail.

11 juli '25 (13:03)

Eerste fase uitbreiding fietsenstalling Schiedam Centrum afgerond

De uitbreiding van de onbewaakte fietsenstalling bij station Schiedam Centrum ligt op schema. Vrijdag 11 juli 2025 wordt het eerste deel van de werkzaamheden voltooid. Dan is ongeveer de helft van de stalling opnieuw ingericht met dubbellaagse fietsenrekken. Deze eerste uitbreiding zorgt al voor ruim driehonderd extra plekken voor reizigers. Dat meldt ProRail.

10 juli '25 (15:56)

Enkele dagen geen treinen in en rond Groningen

Reizigers in en rond Groningen moeten van donderdag 10 juli tot zondag 13 juli 2025 rekening houden met meer reistijd door spoorwerkzaamheden. Op deze dagen rijden in de hele provincie geen treinen maar bussen. Treinen stoppen in Assen. Vanaf de Drentse hoofdstad rijden bussen naar Groningen. De werkzaamheden die ProRail uitvoert zijn onderdeel van de laatste fase van het grootschalige project dat al negen weken duurt. Dat meldt ProRail.

10 juli '25 (13:57)

Roze Maandag: ICNGay vervoert reizigers naar Tilburg

Maandag 21 juli 2025 rijdt de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), de nieuwste trein van NS, voor het eerst als Roze Maandag Express van Rotterdam Centraal naar Tilburg. Speciaal daarvoor zal deze ICNG worden omgedoopt tot ‘ICNGay’. Dat meldt NS.

10 juli '25 (13:45)

Eurostar voegt vijfde trein toe op traject Amsterdam - Londen

Eurostar presenteert vanaf dinsdag 16 december 2025 een vijfde rechtstreekse treinverbinding per dag van Amsterdam naar Londen. Deze extra rit gaat beide kanten op. Dat meldt Travelpro.