Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks verbouwing Amsterdam Centraal toch treinen naar Londen

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ondanks verbouwing Amsterdam Centraal toch treinen naar Londen
De treinen naar Londen blijven gewoon rijden tijdens de verbouwing van Amsterdam Centraal. Paspoortcontroles zullen volgens Eurostar-topvrouw Gwendoline Cazenave tijdelijk worden verplaatst naar Brussel. Aanvankelijk dreigde de dienstregeling maandenlang te vervallen, wat leidde tot veel commotie in de Tweede Kamer.

Treinreizigers naar Londen zullen geen noemenswaardige hinder ondervinden van de werkzaamheden, verzekert Cazenave. De verbouwing van de Eurostar-terminal op Amsterdam CS begint op 15 juni en moet eind december van dit jaar zijn afgerond. Daarna moet de terminal ruimte bieden aan 650 reizigers, in plaats van de huidige 250.

Reistijden

De reistijden voor de passagiers blijven nagenoeg ongewijzigd, zegt Cazenave. "Passagiers die nu vanuit Amsterdam naar Londen reizen, moeten 45 minuten voor vertrek aanwezig zijn vanwege de paspoortcontroles. Die tijd zijn ze straks kwijt bij de controles in Brussel als ze daar overstappen op de trein naar Londen."

Zeer tevreden

Cazenave is zeer tevreden met de oplossing die nu is gevonden en heeft niets dan lof voor de samenwerking met de Nederlandse regering en spoorbeheerder ProRail. Vanaf 15 juni zullen dagelijks acht treinen rijden vanuit Amsterdam naar Londen. Nu zijn dat er nog vier. Passagiers stappen in Brussel over en zijn dan in totaal vier uur en veertig minuten kwijt, net zoveel als nu. Vanuit Londen zullen er driemaal per dag rechtstreeks treinen naar Amsterdam rijden.

23 februari '24 ( 7:27)

Vanaf maandag twaalf dagen minder treinen rond Schiphol

ProRail werkt van maandag 26 februari tot en met vrijdag 8 maart 2024 wederom aan de trapopgangen en sporen op Schiphol Airport. Doordat daar in deze periode slechts de helft van de sporen beschikbaar is, kunnen er minder treinen rijden. Dat meldt NS.

23 februari '24 ( 6:00)

Gloednieuw NS-station Ede-Wageningen in gebruik genomen

Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met 'robottrein'

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

20 februari '24 ( 9:41)

Keolis Blauwnet gaat er weer voor na instroom nieuwe machinisten

Keolis Blauwnet is weer op volle vaart na een dipje, dat meldt het bedrijf en treinenweb.nl. Na genoeg machinisten aangenomen te hebben is de kans op uitval sterk afgenomen op de lijnen Enschede-Zwolle en Zwolle-Kampen.

20 februari '24 ( 8:12)

Langere treinen tussen Utrecht en Leiden

Tussen Utrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan voortaan iets langere treinen rijden. Dat is goed nieuws voor reizigers. NS heeft reizigersvereniging Rover laten weten met onder andere deze maatregel vertragingen op dit traject tegen te gaan. Daarover bericht Rover.

19 februari '24 (14:52)

Vanwege werkzaamheden 10 dagen minder treinen naar Luchthaven Schiphol

Vanaf maandag 26 februari rijden er tien dagen minder treinen richting Schiphol door werkzaamheden, meldt ProRail. NS roept reizigers die op die dagen via de luchthaven moeten reizen op om de reisplanner voor vertrek te checken.

19 februari '24 (14:47)

Slecht beoordeeld Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt

Station Den Helder Zuid krijgt een opknapbeurt, meldt treinenweb.nl. Volgens ProRail is het huidige station verouderd en in slechte conditie. Dit jaar en volgend jaar zal er gewerkt worden om het station toegankelijker en mooier te maken.

16 februari '24 (10:41)

NS in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met begeleiden blinde kinderen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is in samenwerking met Koninklijk Visio gestart met het begeleiden van bijna slechtziende en blinde kinderen die reizen met de trein. De NS vermeldt op hun website dat ze het belangrijk vinden om deze groep kinderen welkom te heten in de trein.

16 februari '24 ( 9:25)

Kinderen met visuele beperking maken ervaringsreis met NS

Donderdag 15 februari 2024 hebben slechtziende en blinde kinderen van expertisecentrum Koninklijke Visio met NS een ervaringsreis gemaakt van Eindhoven naar Weert. Dat meldt NS.

16 februari '24 ( 7:15)

Op station Vroomshoop stoppen weer treinen

Het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg is vrijdagochtend weer op gang gekomen. De treinen stoppen ook weer op station Vroomshoop, meldt ProRail.