Bodycamproef met hoofdconducteurs en servicemedewerkers NS
De deelnemers aan de proef, die zich daarvoor vrijwillig hebben aangemeld, kunnen de camera aanzetten in "lastige situaties", aldus de NS. Volgens de spoorvervoerder komen agressie tegen en intimidatie van NS-medewerkers iedere dag voor. De bodycams, die beeld en geluid opnemen, vormen een aanvulling op de beveiligingscamera's op stations en in treinen.
De-escalerend
"Een bodycam werkt de-escalerend en wordt al door veel beroepsgroepen gedragen", legt Eelco van Asch van de raad van bestuur van de NS uit. "Bijkomend voordeel is dat deze camerabeelden gebruikt kunnen worden voor opsporingsdoeleinden en collega's ondersteunt bij hun aangifte. Dit helpt justitie en politie om mensen die voor ellende zorgen op te sporen en te vervolgen."
Niet de eerste werknemers
De hoofdconducteurs en servicemedewerkers zijn niet de eerste werknemers van de NS die met een bodycam experimenteren. Sinds 2018 dragen beveiligers van de spoorvervoerder, de zogeheten medewerkers Veiligheid & Service, zo'n camera al standaard op hun werkkleding. De introductie van de bodycam volgde toen op een proef onder tachtig NS-medewerkers. Medewerkers Veiligheid & Service zijn op stations en waar nodig in treinen verantwoordelijk voor toezicht en handhaving, waar servicemedewerkers onder meer tickets verkopen en reisinformatie geven.