Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NS vroeg overheid na oorlog om vergoeding voor repatriëring Joden

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
NS vroeg overheid na oorlog om vergoeding voor repatriëring Joden
De NS heeft na de oorlog de overheid gevraagd om de kosten te vergoeden van het vervoeren van Joodse gerepatrieerden die terugkwamen uit concentratiekampen. De spoorwegorganisatie, die tijdens de oorlog ook veel Joden tot de landsgrenzen vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter, verwees in de brief naar een besluit uit 1944 waarin vermeld stond dat repatriëring bekostigd zou worden door het Rijk. Dinsdag is het document vrijgegeven bij het Nationaal Archief in Den Haag, dat jaarlijks dossiers opent waarvan de bewaartermijn is vervallen.

De chef van de zogenoemde Commercieelen Dienst van de NS liet weten dat op 25 juli 1945 met een extra trein 395 Joden zijn aangekomen uit Basel in Zwitserland, waar ze eerder opgevangen werden. In de dagen daarna zijn 326 van hen doorgereisd naar Nijmegen, de rest werd per bus vervoerd. In eerste instantie had de NS om een vergoeding gevraagd aan de Joodsche Coördinatie Commissie, maar die verwees de spoorwegorganisatie door naar de overheid. De organisatie hield zich na de oorlog bezig met de opvang van terugkerende Joden.

De brief van de NS is gericht aan het Departement van Sociale Zaken. "Gaarne zullen wij van U vernemen of wij bovengenoemde vervoeren U in rekening kunnen brengen", schreef de NS-chef. De betreffende minister van Sociale Zaken heeft de brief vervolgens doorgestuurd naar de chef van het Militair Gezag, omdat die het bedrag waarschijnlijk moest betalen.

Schadevergoedingen

In het vrijgegeven dossier zijn allerlei documenten te vinden van repatriëringsmissie Bern, waarbij 'displaced persons' van Nederlandse komaf werden gezocht. De missie registreerde deze mensen en probeerde vervolgens transport naar Nederland te regelen. Vaak werden de repatrianten eerst opgevangen in kampen. Ook in andere landen waren repatriëringsmissies.

De NS bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorwegvervoerder in Nederland. Het bedrijf vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter meer dan 100.000 Joden tot aan de landsgrenzen, met concentratie- en vernietigingskampen als eindbestemming. De NS verdiende hier ook geld aan. Het bedrijf heeft in 2005 excuses aangeboden. In 2018 meldde het bedrijf schadevergoedingen te gaan betalen aan overlevenden en directe nabestaanden van mensen die werden afgevoerd richting concentratie- en vernietigingskampen.

14 maart '25 (13:27)

Ook advertenties op informatieschermen NS-treinen

Met ingang van maandag 17 maart 2025 toont NS ook advertenties op de informatieschermen in de trein. Al langer is het mogelijk om te adverteren op het station en perron. De reisinformatie op de schermen blijft het belangrijkst en is altijd zichtbaar in een vaste balk onder de advertentie. Dat meldt NS.

14 maart '25 ( 8:24)

ICE-trein Amsterdam gedoopt op Amsterdam Centraal

Woensdag 12 maart 2025 is de eerste ICE-trein met de naam ‘Amsterdam’ vertrokken vanaf Amsterdam Centraal naar München. De nieuwste ICE-trein draagt als eerste trein van dit type de naam van de hoofdstad. De Amsterdam vertrok 's ochtends om 08.30 uur naar München. Dat meldt NS.

14 maart '25 ( 8:16)

Werkzaamheden aan spooronderdoorgang in Heerhugowaard: paar dagen geen treinen

ProRail voert van 18 tot en met 23 maart 2025 werkzaamheden uit aan de toekomstige spooronderdoorgang Zuidtangent in Heerhugowaard. De spoorwegbeheerder werkt in deze periode 24 uur per dag om het spoordek op zijn plaats te leggen. In deze periode rijden er geen treinen. Dat meldt ProRail.

12 maart '25 (11:17)

ICE-trein 'Amsterdam' rijdt over de internationale treingrenzen

Vanochtend is de eerste ICE-trein met de naam ‘Amsterdam’ vertrokken vanaf Amsterdam Centraal naar München. De nieuwste ICE-trein draagt als eerste trein van dit type de naam van de hoofdstad. De ‘Amsterdam’ vertrok vanochtend om 08.30 uur naar München. Sinds december 2024 rijdt de rechtstreekse trein tussen Amsterdam en München. De trein rijdt dagelijks in zo'n 7 uur via Utrecht, Arnhem, Frankfurt Airport, Stuttgart naar München. De populariteit van de bestemming München neemt toe en zal komende jaren naar verwachting nog verder groeien. De stad is daarnaast een populaire overstapplek voor verdere treinreizen naar de Alpen en bijvoorbeeld Italië. Dat meldt de NS.

12 maart '25 ( 6:00)

Ruim twee weken hinder in treindienst Den Haag-Rotterdam

Reizigers die met de trein willen tussen Den Haag en Rotterdam moeten ruim twee weken rekening houden met hinder in de treindienst, omdat ProRail van 12 tot en met 27 maart aan het spoor tussen Delft Campus en Rotterdam Centraal werkt. Tussen die twee stations rijden gedurende de werkzaamheden helemaal geen treinen, NS zet bussen in.

11 maart '25 (13:02)

Breuk in bovenleiding verstoort treinverkeer Den Haag-Gouda

Door een breuk in een bovenleiding bij Den Haag Ypenburg is het treinverkeer tussen Den Haag en Gouda verstoord, meldt spoorbeheerder ProRail. Er rijden tot 14.00 uur geen intercity's tussen Utrecht en Den Haag Centraal. Sprinters rijden wel.

10 maart '25 (15:16)

Werkzaamheden aan het spoor bij station Amersfoort

ProRail werkt vanaf vandaag een week lang aan het spoor bij station Amersfoort. Ook later in 2025 worden hier werkzaamheden uitgevoerd, waarvan reizigers geen hinder zullen hebben. Dat meldt ProRail.

10 maart '25 ( 8:19)

Treinverkeer weer opgestart na wisselstoringen

Het treinverkeer rond Schiphol, Leiden, Den Haag en Rotterdam wordt langzaamaan weer opgestart na twee wisselstoringen. Een woordvoerder van de NS laat weten dat de storingen inmiddels verholpen zijn. "Reizigers moeten nog wel enige tijd rekening houden met vertraging", aldus de woordvoerder.

09 maart '25 (12:01)

Viertal aangehouden voor mishandelen NS-medewerkers

Twee mannen en twee vrouwen zijn zondagochtend in het Noord-Brabantse Deurne aangehouden voor het mishandelen van twee NS-medewerkers. Een politiewoordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Brabant.

07 maart '25 (11:10)

Treinen in de kop van Noord-Holland rijden een paar weken niet, bussen staan klaar

Het treinverkeer in de kop van Noord-Holland komt vanaf zaterdag 8 maart tijdelijk tot stilstand. ProRail voert van 8 tot 23 maart werkzaamheden uit op verschillende locaties aan het spoor. Bussen staan voor de reizigers klaar, maar men moet wel rekening houden met vertraging. Dat meldt NH Nieuws.