Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NS vroeg overheid na oorlog om vergoeding voor repatriëring Joden

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
NS vroeg overheid na oorlog om vergoeding voor repatriëring Joden
De NS heeft na de oorlog de overheid gevraagd om de kosten te vergoeden van het vervoeren van Joodse gerepatrieerden die terugkwamen uit concentratiekampen. De spoorwegorganisatie, die tijdens de oorlog ook veel Joden tot de landsgrenzen vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter, verwees in de brief naar een besluit uit 1944 waarin vermeld stond dat repatriëring bekostigd zou worden door het Rijk. Dinsdag is het document vrijgegeven bij het Nationaal Archief in Den Haag, dat jaarlijks dossiers opent waarvan de bewaartermijn is vervallen.

De chef van de zogenoemde Commercieelen Dienst van de NS liet weten dat op 25 juli 1945 met een extra trein 395 Joden zijn aangekomen uit Basel in Zwitserland, waar ze eerder opgevangen werden. In de dagen daarna zijn 326 van hen doorgereisd naar Nijmegen, de rest werd per bus vervoerd. In eerste instantie had de NS om een vergoeding gevraagd aan de Joodsche Coördinatie Commissie, maar die verwees de spoorwegorganisatie door naar de overheid. De organisatie hield zich na de oorlog bezig met de opvang van terugkerende Joden.

De brief van de NS is gericht aan het Departement van Sociale Zaken. "Gaarne zullen wij van U vernemen of wij bovengenoemde vervoeren U in rekening kunnen brengen", schreef de NS-chef. De betreffende minister van Sociale Zaken heeft de brief vervolgens doorgestuurd naar de chef van het Militair Gezag, omdat die het bedrag waarschijnlijk moest betalen.

Schadevergoedingen

In het vrijgegeven dossier zijn allerlei documenten te vinden van repatriëringsmissie Bern, waarbij 'displaced persons' van Nederlandse komaf werden gezocht. De missie registreerde deze mensen en probeerde vervolgens transport naar Nederland te regelen. Vaak werden de repatrianten eerst opgevangen in kampen. Ook in andere landen waren repatriëringsmissies.

De NS bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorwegvervoerder in Nederland. Het bedrijf vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter meer dan 100.000 Joden tot aan de landsgrenzen, met concentratie- en vernietigingskampen als eindbestemming. De NS verdiende hier ook geld aan. Het bedrijf heeft in 2005 excuses aangeboden. In 2018 meldde het bedrijf schadevergoedingen te gaan betalen aan overlevenden en directe nabestaanden van mensen die werden afgevoerd richting concentratie- en vernietigingskampen.

08 mei '25 (15:33)

Vakbond dreigt met stakingen bij NS na klappen cao-overleg

FNV dreigt met stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). De onderhandelingen over een nieuwe cao voor werknemers van NS zijn geklapt, meldt de vakbond. Na negen onderhandelingsrondes zijn het spoorbedrijf en de bond het niet eens geworden, waardoor FNV het nu "waarschijnlijk" acht dat er stakingen volgen.

08 mei '25 ( 8:34)

Onlinebijeenkomst over parkeerplaats nieuwe treinen MerwedeLingelijn

Dinsdag 3 juni 2025 praat spoorwegbeheerder ProRail belangstellenden bij over de mogelijke locaties voor het parkeren en schoonmaken van nieuwe treinen op de MerwedeLingelijn, het spoor tussen Dordrecht en Geldermalsen. Dat meldt ProRail.

07 mei '25 (23:12)

Treinverkeer Utrecht-Den Bosch rijdt weer normaal na seinstoring

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch rijdt vanaf 21.00 uur weer volgens dienstregeling, melden ProRail en de NS. Op het traject was sinds woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk door een seinstoring tussen de stations Houten-Castellum en Geldermalsen.

07 mei '25 (10:42)

Vrouw uit Heiloo overleden na aanrijding met trein bij spoorwegovergang

Een 60-jarige vrouw uit Heiloo is dinsdagavond 6 mei overleden na een aanrijding met een trein. De trein sleurde de vrouw mee en dat overleefde ze niet. Volgens de politie gaat het om een noodlottig ongeval. Dat meldt NH Nieuws.

05 mei '25 (14:03)

Treinverkeer in de Randstad kampte maandagochtend met problemen

Op meerdere trajecten in de Randstad reden maandagochtend geen of minder treinen. Aan het begin van de middag waren de meeste problemen grotendeels opgelost.

02 mei '25 (13:16)

Amsterdam CS deels dicht geweest na steekpartij: verdachte gepakt

Het Centraal Station in Amsterdam is vrijdagochtend vroeg deels afgesloten geweest na een steekincident.

02 mei '25 ( 9:49)

Zestien dagen werk aan het spoor tussen Zwolle en Nijverdal

Van zaterdag 10 mei tot maandagochtend 26 mei 2025 wordt tussen Zwolle en Nijverdal 24 uur per dag gewerkt aan het spoor. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer. Dat meldt ProRail.

01 mei '25 (11:17)

Alle treinen in Nederland staan tijdens dodenherdenking stil

Alle treinen in Nederland staan tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei vanaf 20.00 uur twee minuten stil. Dit geldt ook voor bussen, metro's, trams en veerponten van stadsvervoerders in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het vliegverkeer wordt aangepast rond de dodenherdenking.

01 mei '25 ( 8:47)

Meerdere problemen op het spoor

Tussen de treinstations Schiphol Airport en Amsterdam Bijlmer ArenA rijden donderdagochtend tot ongeveer 08.30 uur geen treinen, meldt de NS. De oorzaak is een kapotte trein. Ook elders op het spoor zijn verstoringen.

01 mei '25 ( 8:26)

Paar dagen geen treinen tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem

Van woensdag 30 april tot en met zaterdag 3 mei 2025 verbetert ProRail het spoor tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem. Daarom kunnen in die periode geen treinen rijden op dit traject. Dat meldt NS.