Door staking rijden geen treinen in Friesland en deel Groningen
Medewerkers van Arriva die werken vanuit Leeuwarden, Emmen, Mariënberg (Overijssel) en Zwolle leggen het werk neer. Bestuurder Wim Eilert van vakbond VVMC laat weten dat vrijwel alle vakbondsleden gehoor hebben gegeven aan de oproep om te staken.
Arriva laat weten dat is geprobeerd een passende dienstregeling te maken met de medewerkers die zich niet als staker hebben gemeld, maar dat dit niet gelukt is op de Vechtdallijnen, in Friesland en voor de treinen die rijden tussen Groningen en Leeuwarden, Groningen en Roodeschool en Groningen en Delfzijl. De treinen tussen Groningen en Veendam, Groningen en Winschoten en Groningen en Weener rijden wel.
Loonsverhoging
Medewerkers die donderdag staken zijn aangesloten bij de zogeheten cao Multimodaal Vervoer, met zo’n 1300 werknemers. Onder de cao valt voornamelijk treinpersoneel, maar ook medewerkers van busbedrijven van bijvoorbeeld Arriva en Keolis hebben deze cao.
Werkgevers en vakbonden zijn het niet eens over onder meer de hoogte van de loonsverhoging voor 2023. "Mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen en door personeelstekort en hoog ziekteverzuim is de werkdruk torenhoog. Daar moet snel wat aan gedaan worden", zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper. VVMC-bestuurder Eilert laat weten dat er een grote uitstroom is van personeel van Arriva naar de NS. "De arbeidsvoorwaarden bij de NS zijn veel beter."
Donderdag is de derde stakingsdag met personeel van Arriva. Eerdere stakingsdagen vonden plaats in december in het noorden van het land. Die acties leidden tot problemen met de dienstregeling in de noordelijke provincies.
Door: ANP