Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gerenoveerd station Roermond biedt meer ruimte voor reizigers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Gerenoveerd station Roermond biedt meer ruimte voor reizigers
De ingang van station Roermond vanuit het busstation is flink verbreed, waardoor reizigers meer ruimte hebben gekregen. De afgelopen maanden is het station gerenoveerd en zijn de ingangen naar het station flink aangepakt. Daarnaast zijn veel historische elementen weer in oude glorie hersteld. Zo kan er weer een hapje en een drankje genuttigd worden in de gloednieuwe StationsHuiskamer die in de gerenoveerde voormalige restauratie zit. Bij de renovatie is ook een bijzondere vondst gedaan. Dat meldt de NS.

NS heeft de (her)opening van het station vandaag gevierd, met onder andere een expositie waarop de transformatie van het station te zien is. Op deze expositie is ook een bijzondere vondst te zien. “Bij de werkzaamheden zijn oude dienstvoorschriften uit 1887 gevonden”, zegt stationsmanager Ger Pagters. “Daar staat in op welke treinen gewacht moest worden zodat reizigers hun aansluiting konden halen.”

Theodor Hornikx 

Het boekje werd gevonden boven het plafond van de oude wachtkamer. “Daar heeft ook nog iemand zijn naam geschreven op een balk: ‘Theodor Hornikx 1881-‘82’. Navraag bij de familie Hornix leert dat Theodor destijds werkzaam was in de bouw en heeft meegewerkt aan een verbouwing.”

Ansichtkaarten 

Verder hebben de reizigers een bijzonder presentje gekregen. Er zijn ansichtkaarten uitgedeeld waarop het station van toen en nu te zien is.

Begindagen van het station 

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. Met de beelden van toen is het station nu gerenoveerd. Zo ziet de entree aan het Stationsplein er nu weer uit als in de begindagen van het station. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terugbrengt. Uitgangspunt was dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht werd.”

“We zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed”, zegt Pagters. “Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties. Doordat de ingang vanuit het busstation nu flink aangepakt is en er een StationsHuiskamer is gekomen, heeft het stationsgebouw weer een veel prominentere rol op station Roermond.”

Verbreden van de trap 

Een volgende stap is dat de trap naar het busstation flink verbreed gaat worden. “Dat doen we in overleg met de gemeente, maar ik verwacht dat die werkzaamheden nog dit jaar kunnen beginnen”, aldus Pagters.

Eigentijds station 

Toch is het station ook eigentijds. De smalle doorgang bij de bushalte van het station is verdwenen. De oude constructie en de Kiosk zijn daar weggehaald, waardoor een bredere doorgang is ontstaan. In plaats van de Kiosk is de StationsHuiskamer gekomen in de vroegere wachtruimte en restauratie. “Die is jaren niet toegankelijk geweest, maar heeft prachtige identieke zuilen en kozijnen, die in ere hersteld zijn”, vertelt Pagters. “Ook de ornamenten aan het plafond zijn weer zichtbaar.”

De StationsHuiskamer is een plek waar je prettig kan wachten met zicht op actuele reisinformatie. Naast de mogelijkheid om een warme drank en iets lekkers erbij te kunnen nuttigen, zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals extra stopcontacten.

NS zoekt nog een nieuwe exploitant voor de oude wachtkamer waar eigenlijk de bloemist zou komen. Deze ruimte is ook in oude glorie hersteld. Meer informatie over de ruimte is hier te vinden.

Door: Nationale Transportgids 

05 december '23 ( 8:24)

Nieuwe dienstregeling NS: 1.800 extra treinen per week

Met ingang van zondag 10 december 2023 wordt de dienstregeling van NS uitgebreid. In totaal rijden vanaf dan ruim 1.800 extra treinen per week. Daarover bericht NS.

01 december '23 (18:15)

Tweede weekend op rij geen treinen van en naar Rotterdam CS

Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

01 december '23 (10:15)

Door stroomstoring ten zuiden van Sittard geen treinverkeer

Door een stroomstoring ligt het treinverkeer ten zuiden van Sittard vrijdagochtend plat. Spoorbeheerder ProRail meldt dat door regelmatige stroomuitval het onmogelijk is een stabiele treindienst te rijden.

01 december '23 ( 9:45)

Intercity direct vaak vertraagd door hsl-problemen en werkzaamheden

De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

01 december '23 ( 7:45)

Plan vervoerders voor minder spoorproblemen bij winters weer

Nieuwe plannen voor de dienstregeling bij winters weer moeten ervoor zorgen dat het spoorverkeer beter kan blijven rijden onder winterse omstandigheden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de plannen samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte.

01 december '23 ( 6:00)

Trein botst in Boxtel op trailer: paard overleden en bestuurder zwaargewond

Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

29 november '23 (14:15)

Vanwege verzakkingen tot maandag slechts één trein per uur over Zeeuwse lijn

Door meldingen van verzakkingen kan er tot maandag maar een trein per uur rijden over de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. Dat meldt ProRail woensdag. Dinsdag zijn er bij de spoorbeheerder meerdere meldingen binnengekomen van verzakkingen rondom Goes en 's-Heer Arendskerke. Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er maar een trein rijden tussen Vlissingen en Roosendaal.

28 november '23 (14:00)

Hogere prijzen metrokaartjes tijdens Olympische Spelen in Parijs

Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

28 november '23 ( 9:33)

In 2024 halfjaar geen directe Eurostar van Amsterdam naar Londen

Vanaf juni 2024 kunnen reizigers een halfjaar niet reizen met een directe Eurostar van Amsterdam naar Londen. Vanaf Londen blijft dat wel mogelijk. Dat meldt reizigersvereniging Rover.

28 november '23 ( 9:09)

Startsein project PHS Den Bosch-Vught

Maandag 27 november 2023 hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Mark du Maine (gemeente Vught), gedeputeerde Stijn Smeulders (provincie Noord-Brabant) en COO Marieke Schöningh (ProRail) in Vught het startsein gegeven voor een grootschalig spoortraject tussen Den Bosch en Vught. Dat meldt ProRail.