Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gerenoveerd station Roermond biedt meer ruimte voor reizigers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Gerenoveerd station Roermond biedt meer ruimte voor reizigers
De ingang van station Roermond vanuit het busstation is flink verbreed, waardoor reizigers meer ruimte hebben gekregen. De afgelopen maanden is het station gerenoveerd en zijn de ingangen naar het station flink aangepakt. Daarnaast zijn veel historische elementen weer in oude glorie hersteld. Zo kan er weer een hapje en een drankje genuttigd worden in de gloednieuwe StationsHuiskamer die in de gerenoveerde voormalige restauratie zit. Bij de renovatie is ook een bijzondere vondst gedaan. Dat meldt de NS.

NS heeft de (her)opening van het station vandaag gevierd, met onder andere een expositie waarop de transformatie van het station te zien is. Op deze expositie is ook een bijzondere vondst te zien. “Bij de werkzaamheden zijn oude dienstvoorschriften uit 1887 gevonden”, zegt stationsmanager Ger Pagters. “Daar staat in op welke treinen gewacht moest worden zodat reizigers hun aansluiting konden halen.”

Theodor Hornikx 

Het boekje werd gevonden boven het plafond van de oude wachtkamer. “Daar heeft ook nog iemand zijn naam geschreven op een balk: ‘Theodor Hornikx 1881-‘82’. Navraag bij de familie Hornix leert dat Theodor destijds werkzaam was in de bouw en heeft meegewerkt aan een verbouwing.”

Ansichtkaarten 

Verder hebben de reizigers een bijzonder presentje gekregen. Er zijn ansichtkaarten uitgedeeld waarop het station van toen en nu te zien is.

Begindagen van het station 

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. Met de beelden van toen is het station nu gerenoveerd. Zo ziet de entree aan het Stationsplein er nu weer uit als in de begindagen van het station. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terugbrengt. Uitgangspunt was dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht werd.”

“We zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed”, zegt Pagters. “Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties. Doordat de ingang vanuit het busstation nu flink aangepakt is en er een StationsHuiskamer is gekomen, heeft het stationsgebouw weer een veel prominentere rol op station Roermond.”

Verbreden van de trap 

Een volgende stap is dat de trap naar het busstation flink verbreed gaat worden. “Dat doen we in overleg met de gemeente, maar ik verwacht dat die werkzaamheden nog dit jaar kunnen beginnen”, aldus Pagters.

Eigentijds station 

Toch is het station ook eigentijds. De smalle doorgang bij de bushalte van het station is verdwenen. De oude constructie en de Kiosk zijn daar weggehaald, waardoor een bredere doorgang is ontstaan. In plaats van de Kiosk is de StationsHuiskamer gekomen in de vroegere wachtruimte en restauratie. “Die is jaren niet toegankelijk geweest, maar heeft prachtige identieke zuilen en kozijnen, die in ere hersteld zijn”, vertelt Pagters. “Ook de ornamenten aan het plafond zijn weer zichtbaar.”

De StationsHuiskamer is een plek waar je prettig kan wachten met zicht op actuele reisinformatie. Naast de mogelijkheid om een warme drank en iets lekkers erbij te kunnen nuttigen, zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals extra stopcontacten.

NS zoekt nog een nieuwe exploitant voor de oude wachtkamer waar eigenlijk de bloemist zou komen. Deze ruimte is ook in oude glorie hersteld. Meer informatie over de ruimte is hier te vinden.

Door: Nationale Transportgids 

11 juni '24 (15:15)

Komende week geen treinen vanaf Den Bosch naar Boxtel en Tilburg

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er van dinsdag 18 juni tot en met zondag 23 juni geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel en tussen Den Bosch en Tilburg, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij zet bussen in. Reizigers moeten daardoor rekening houden met gemiddeld zo'n dertig minuten extra reistijd.

11 juni '24 ( 8:31)

150-jarig jubileum Oosterspoorlijn gevierd

Zaterdag 8 juni 2024 was het om 10.45 uur precies 150 jaar geleden dat de eerste stoomtrein van Baarn richting Hilversum spoorde. De hele dag werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij dit jubileum van de Oosterspoorlijn. Dat meldt NS.

07 juni '24 (11:30)

Leeuwarden ruim drie weken niet met trein bereikbaar

Leeuwarden is van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli niet met de trein bereikbaar. Het treinverkeer tussen de Friese hoofdstad en Harlingen Haven, Stavoren en Akkrum ligt plat, omdat aan het spoor wordt gewerkt. In de richting Hurdegaryp, de verbinding met Groningen, rijden van 17 tot en met 20 juni geen treinen en op 9 juli evenmin.

07 juni '24 ( 8:35)

Tientallen wensen vervuld tijdens Spoorwensdagen

Dinsdag 4 juni en woensdag 5 juni 2024 zijn tijdens de zeventiende editie van de Spoorwensdagen ruim 85 trein- en spoorwensen in vervulling gegaan. Circa 250 vrijwilligers van NS, ProRail en verschillende andere bedrijven uit de spoorbranche maakten dit mogelijk. Daarover bericht NS.

06 juni '24 (10:30)

Europese verkiezingen: stembureaus op stations goed bezocht

De stembureaus op stations worden volgens de NS goed bezocht. "Hier en daar stond een rij, maar over het algemeen liep het lekker door. Nu nemen de rijen af, dat is gebruikelijk als de spits voorbij is", zegt een woordvoerster. Aantallen stemmers heeft het vervoersbedrijf niet.

06 juni '24 ( 9:00)

Treinstoring Utrecht heeft ook vandaag nog gevolgen

Treinreizigers ondervinden donderdagochtend nog de gevolgen van de storing van een verkeersleidingspost bij Utrecht Centraal, die woensdag het treinverkeer van en naar het belangrijkste station van het land platlegde. Sinds woensdagavond rijden de treinen wel weer volgens de normale dienstregeling, maar reizigers kunnen nog te maken hebben met kortere treinstellen.

05 juni '24 (13:45)

Storing: geen treinen van en naar Utrecht Centraal

Door een storing bij de verkeersleidingspost in Utrecht is er woensdagmiddag geen treinverkeer van en naar Utrecht Centraal mogelijk. Dat meldt ProRail. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de storing, aldus de spoorbeheerder.

04 juni '24 ( 6:56)

Langere Arriva-treinen naar DelfSail in Delfzijl

Van 13 tot en met 16 juni 2024 rijdt Arriva met langere treinen naar DelfSail in Delfzijl. Arriva probeert zo de duizenden bezoekers van dit nautische evenement te stimuleren om met de trein naar DelfSail te reizen. Dat meldt Arriva.

03 juni '24 (13:30)

Kiezers kunnen donderdag op meer stations stemmen voor Europees Parlement

Op meer stations kunnen mensen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De stations van Gorinchem, Winterswijk en Aalten zijn maandag toegevoegd aan de lijst die de NS eerder al had opgesteld en vrijgegeven.

03 juni '24 (12:15)

Hsl-treinverkeer Amsterdam-Rotterdam weer opgestart: oorzaak storing onbekend

Het treinverkeer op het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) wordt weer opgestart na een seinstoring, meldt ProRail maandag iets voor het middaguur. Door de storing reden er sinds 06.30 uur geen treinen op dat traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook reden er minder sprinters tussen Schiphol en Leiden. De NS verwacht dat de hsl-treinen rond 12.30 uur weer volgens dienstregeling gaan rijden, tot die tijd vallen ze nog uit.