Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Monumentaal station Naarden-Bussum in ere hersteld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Monumentaal station Naarden-Bussum in ere hersteld
NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren vierden de afronding van de werkzaamheden met de officiële opening van station Naarden-Bussum. De afgelopen jaren is door aannemers K_Dekker en Reimert het station en de perrons aangepakt. Tijdens het officiële moment verzorgde Luc van Gessel van de lokale muziekschool de muziek. Ook waren omwonenden van het station en de Historische Kring van Naarden-Bussum aanwezig. Dat meldt de NS.

Een half jaar geleden kwamen NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren samen om de tussentijdse opening van het station te vieren. In de maanden daarna is er hard gewerkt om de monumentale hal uit 1926 weer in originele staat te herstellen. Zo zijn - net zoals in de trappengang - de muren, vloeren en tegels onder handen genomen. Daarnaast zijn er op het station verschillende ruimtes opgeknapt die klaar zijn voor de verhuur. Deze ruimtes kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals horeca, zakelijke verhuur of maatschappelijke initiatieven.  

Verbeteringen 

Al met al zijn er veel verbeteringen aan het station en de omgeving aangebracht. Het meest zichtbaar voor de reiziger is de nieuwe toegang aan de westzijde van het station, beter bekend als de ingang aan het Spiegel. Door deze nieuwe ingang is het station beter bereikbaar en toegankelijker. Door ProRail zijn ook de perrons aangepakt: zo is perron 1 langer geworden en is, speciaal voor de nieuwe entree, het aantal perrons teruggebracht van vijf naar twee. Harro Homan, regiodirecteur ProRail, zegt hierover: "De verbouwing van station Naarden-Bussum is echt een voorbeeld van werkzaamheden waar iedereen van profiteert. We hebben het historische station Naarden-Bussum én de omgeving aangepakt. Reizigers ervaren een prettiger station, automobilisten krijgen kortere dichtligtijden bij overwegen en ook wandelaars, fietsers én natuur profiteren van de verbeteringen in het Naardermeer. Een mooie ontwikkeling voor iedereen in het hele gebied."

Voorzieningen 

Ook de voorzieningen op het station zijn verbeterd. Er zijn 600 extra plekken voor fietsen bijgekomen en is er speciaal ruimte gecreëerd voor scooters en bakfietsen. Al enige tijd kunnen reizigers gebruik maken van het vernieuwde P+R terrein bij het station, die plek biedt voor 97 auto’s, waaronder 4 plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast heeft de inrit van het P+R terrein kentekenherkenning gekregen waardoor je direct kunt doorrijden. Ook is de gehele buitenzijde van het stationsgebouw gerenoveerd en zijn de daken geïsoleerd. In de stationsomgeving zijn groenvoorzieningen aangelegd en zijn de straten aangesloten op de vernieuwde toegangsweg van het station. “Het college van Gooise Meren is trots op het resultaat en het proces. Naast ProRail,  NS en de provincie Noord-Holland verdienen inwoners en andere betrokkenen een groot compliment. De kwaliteit van de planontwikkeling is naar een hoog niveau getild. En dat is te zien. Prachtig dat dit monumentale stationsgebouw, bijna een eeuw oud, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, in oude luister is hersteld. De toegankelijkheid en de ruimtelijke kwaliteit zijn geweldig verbeterd. Mooi dat ook andere projecten, gerelateerd aan de stationsomgeving en het spoor, zoals de aanleg van de Faunapassage Naardermeer, zijn uitgevoerd. Het is nu een genoegen om op Naarden-Bussum op de trein te stappen of er aan te komen”,  aldus wethouder Mark Marshall van de gemeente Gooise Meren.

Door: Nationale Transportgids 
Beeld: NS

24 mei '24 (11:45)

NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

24 mei '24 ( 8:48)

Koninklijk bezoek voor NS-onderhoudsbedrijf in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 23 mei 2024 samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in Amsterdam een onderhoudsbedrijf van NS bezocht. Daar spraken zij met monteurs over hun werk en over het stijgende tekort aan technisch geschoolden. Dat meldt NS.

24 mei '24 ( 6:00)

Treinen langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden: bovenleiding hersteld

De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

23 mei '24 (15:15)

Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe

Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

23 mei '24 ( 9:29)

Enkele dagen geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden

ProRail werkt van vrijdag 24 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 aan het spoor tussen Gouda en Leiden. Daardoor rijden in die periode geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden Centraal. Daarover bericht NS.

21 mei '24 (16:30)

Conducteur in trein van Eindhoven naar Weert bedreigd

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein van Eindhoven naar Weert toen een man de bril van een conductrice van haar hoofd trok en op de grond gooide. Zij had hem vlak daarvoor om zijn vervoersbewijs gevraagd, en dat had hij niet. Desondanks reisde hij eersteklas. Agenten hebben de man rond 13.30 uur in Weert uit de trein gehaald en naar het cellencomplex in Roermond gebracht, liet een woordvoerder van de politie weten.

21 mei '24 ( 9:43)

Aantal fietsparkeerplekken op station Leiden Lammenschans verdubbeld

Bij station Leiden Lammenschans waren er onvoldoende fietsparkeerplekken. Het voorbije jaar is in samenwerking met de gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland intensief gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Afgelopen week is het resultaat feestelijk gevierd. Dat meldt ProRail.

21 mei '24 ( 9:32)

Tentoonstelling De Wandeling ook op station Nijmegen

Sinds vrijdag 17 mei 2024 is De Mix van Nederland 'De Wandeling' toegankelijk voor publiek. Een dag eerder werd deze tentoonstelling met fotografie van Paul den Hollander en Erik van Cusk officieel geopend op station Nijmegen. Dat meldt NS.

19 mei '24 (19:30)

Blikseminslagen zorgden zondagavond voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

17 mei '24 ( 8:48)

Gelderse OV-feestfiets onthuld op station Zutphen

Het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets werd woensdag 15 mei 2024 op station Zutphen gevierd met de onthulling van de Gelderse OV-feestfiets. Op deze fiets zijn Radio Kootwijk, Slot Loevestein en een edelhert van de Veluwe afgebeeld. Dat meldt NS.