Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Monumentaal station Naarden-Bussum in ere hersteld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
Monumentaal station Naarden-Bussum in ere hersteld
NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren vierden de afronding van de werkzaamheden met de officiële opening van station Naarden-Bussum. De afgelopen jaren is door aannemers K_Dekker en Reimert het station en de perrons aangepakt. Tijdens het officiële moment verzorgde Luc van Gessel van de lokale muziekschool de muziek. Ook waren omwonenden van het station en de Historische Kring van Naarden-Bussum aanwezig. Dat meldt de NS.

Een half jaar geleden kwamen NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren samen om de tussentijdse opening van het station te vieren. In de maanden daarna is er hard gewerkt om de monumentale hal uit 1926 weer in originele staat te herstellen. Zo zijn - net zoals in de trappengang - de muren, vloeren en tegels onder handen genomen. Daarnaast zijn er op het station verschillende ruimtes opgeknapt die klaar zijn voor de verhuur. Deze ruimtes kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals horeca, zakelijke verhuur of maatschappelijke initiatieven.  

Verbeteringen 

Al met al zijn er veel verbeteringen aan het station en de omgeving aangebracht. Het meest zichtbaar voor de reiziger is de nieuwe toegang aan de westzijde van het station, beter bekend als de ingang aan het Spiegel. Door deze nieuwe ingang is het station beter bereikbaar en toegankelijker. Door ProRail zijn ook de perrons aangepakt: zo is perron 1 langer geworden en is, speciaal voor de nieuwe entree, het aantal perrons teruggebracht van vijf naar twee. Harro Homan, regiodirecteur ProRail, zegt hierover: "De verbouwing van station Naarden-Bussum is echt een voorbeeld van werkzaamheden waar iedereen van profiteert. We hebben het historische station Naarden-Bussum én de omgeving aangepakt. Reizigers ervaren een prettiger station, automobilisten krijgen kortere dichtligtijden bij overwegen en ook wandelaars, fietsers én natuur profiteren van de verbeteringen in het Naardermeer. Een mooie ontwikkeling voor iedereen in het hele gebied."

Voorzieningen 

Ook de voorzieningen op het station zijn verbeterd. Er zijn 600 extra plekken voor fietsen bijgekomen en is er speciaal ruimte gecreëerd voor scooters en bakfietsen. Al enige tijd kunnen reizigers gebruik maken van het vernieuwde P+R terrein bij het station, die plek biedt voor 97 auto’s, waaronder 4 plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast heeft de inrit van het P+R terrein kentekenherkenning gekregen waardoor je direct kunt doorrijden. Ook is de gehele buitenzijde van het stationsgebouw gerenoveerd en zijn de daken geïsoleerd. In de stationsomgeving zijn groenvoorzieningen aangelegd en zijn de straten aangesloten op de vernieuwde toegangsweg van het station. “Het college van Gooise Meren is trots op het resultaat en het proces. Naast ProRail,  NS en de provincie Noord-Holland verdienen inwoners en andere betrokkenen een groot compliment. De kwaliteit van de planontwikkeling is naar een hoog niveau getild. En dat is te zien. Prachtig dat dit monumentale stationsgebouw, bijna een eeuw oud, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, in oude luister is hersteld. De toegankelijkheid en de ruimtelijke kwaliteit zijn geweldig verbeterd. Mooi dat ook andere projecten, gerelateerd aan de stationsomgeving en het spoor, zoals de aanleg van de Faunapassage Naardermeer, zijn uitgevoerd. Het is nu een genoegen om op Naarden-Bussum op de trein te stappen of er aan te komen”,  aldus wethouder Mark Marshall van de gemeente Gooise Meren.

Door: Nationale Transportgids 
Beeld: NS

24 maart '23 (12:41)

Geheugensteuntje in fietsenstalling station Den Bosch

In de fietsenstalling op station Den Bosch horen reizigers sinds woensdag 22 maart 2023 geregeld een luidsprekerstem. Deze stem attendeert hen op het slot van de OV-fiets, dat gesloten moet worden voordat zij de stalling verlaten. Dat meldt NS.

24 maart '23 (10:37)

Das die in spoordijk Molkwerum woont stopt treinverkeer tot en met 23 april

Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

24 maart '23 ( 6:07)

Gestart met herstelwerkzaamheden spoor bij Esch

ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

22 maart '23 (13:10)

Op 40 locaties dassen bij en onder spoor, worden volgens ProRail waarschijnlijk meer

Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

22 maart '23 ( 9:44)

Dassenburcht verhinderd treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch zeker tot en met maandag

Tot en met maandag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch, vanwege een dassenburcht in de buurt van het spoor. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

21 maart '23 (11:12)

Grotere fietsenstalling op station Sassenheim

Maandag 20 maart 2023 is begonnen met de bouw van een bewaakte fietsenstalling op station Sassenheim. Maar liefst 1.542 reizigers kunnen na het voltooien van de bouwwerkzaamheden hun fiets op dit station stallen. De fietsenstalling wordt bewaakt met hekken, bewakingscamera’s en toezichthouders. Dit meldt ProRail.

20 maart '23 (11:07)

In nasleep van treinramp ontslaat Griekenland het hoofd van de politie

In Griekenland is het hoofd van de politie ontslagenna kritiek op het politieoptreden tijdens de grote demonstraties na de dodelijke treinramp van eind februari.

17 maart '23 (13:15)

Handtekeningenactie van Rover voor beter openbaar vervoer

Met een handtekeningenactie wil Rover goed en betaalbaar openbaar vervoer in het vizier van provinciale besturen krijgen. Deze spelen een prominente rol bij het invullen van plaatselijk openbaar vervoer. Dit meldt Rover.

15 maart '23 (10:34)

Verstoringen op verschillende NS-trajecten

Op verschillende trajecten kampt de NS woensdagochtend met verstoringen. Zo rijdt de rechtstreekse trein tussen Den Haag en Utrecht niet na een aanrijding bij Zoetermeer-Oost. Ook zorgt rijp op de bovenleiding voor wat problemen voor treinen die tussen Hilversum en Weesp en Hilversum en Naarden-Bussum rijden.

15 maart '23 ( 9:24)

Ook dit jaar kan weer op tientallen treinstations gestemd worden

Op 36 treinstations verspreid over het land kunnen Nederlanders woensdag hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten (PS) en de waterschappen, meldt de NS.