Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Monumentaal station Naarden-Bussum in ere hersteld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Monumentaal station Naarden-Bussum in ere hersteld
NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren vierden de afronding van de werkzaamheden met de officiële opening van station Naarden-Bussum. De afgelopen jaren is door aannemers K_Dekker en Reimert het station en de perrons aangepakt. Tijdens het officiële moment verzorgde Luc van Gessel van de lokale muziekschool de muziek. Ook waren omwonenden van het station en de Historische Kring van Naarden-Bussum aanwezig. Dat meldt de NS.

Een half jaar geleden kwamen NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren samen om de tussentijdse opening van het station te vieren. In de maanden daarna is er hard gewerkt om de monumentale hal uit 1926 weer in originele staat te herstellen. Zo zijn - net zoals in de trappengang - de muren, vloeren en tegels onder handen genomen. Daarnaast zijn er op het station verschillende ruimtes opgeknapt die klaar zijn voor de verhuur. Deze ruimtes kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals horeca, zakelijke verhuur of maatschappelijke initiatieven.  

Verbeteringen 

Al met al zijn er veel verbeteringen aan het station en de omgeving aangebracht. Het meest zichtbaar voor de reiziger is de nieuwe toegang aan de westzijde van het station, beter bekend als de ingang aan het Spiegel. Door deze nieuwe ingang is het station beter bereikbaar en toegankelijker. Door ProRail zijn ook de perrons aangepakt: zo is perron 1 langer geworden en is, speciaal voor de nieuwe entree, het aantal perrons teruggebracht van vijf naar twee. Harro Homan, regiodirecteur ProRail, zegt hierover: "De verbouwing van station Naarden-Bussum is echt een voorbeeld van werkzaamheden waar iedereen van profiteert. We hebben het historische station Naarden-Bussum én de omgeving aangepakt. Reizigers ervaren een prettiger station, automobilisten krijgen kortere dichtligtijden bij overwegen en ook wandelaars, fietsers én natuur profiteren van de verbeteringen in het Naardermeer. Een mooie ontwikkeling voor iedereen in het hele gebied."

Voorzieningen 

Ook de voorzieningen op het station zijn verbeterd. Er zijn 600 extra plekken voor fietsen bijgekomen en is er speciaal ruimte gecreëerd voor scooters en bakfietsen. Al enige tijd kunnen reizigers gebruik maken van het vernieuwde P+R terrein bij het station, die plek biedt voor 97 auto’s, waaronder 4 plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast heeft de inrit van het P+R terrein kentekenherkenning gekregen waardoor je direct kunt doorrijden. Ook is de gehele buitenzijde van het stationsgebouw gerenoveerd en zijn de daken geïsoleerd. In de stationsomgeving zijn groenvoorzieningen aangelegd en zijn de straten aangesloten op de vernieuwde toegangsweg van het station. “Het college van Gooise Meren is trots op het resultaat en het proces. Naast ProRail,  NS en de provincie Noord-Holland verdienen inwoners en andere betrokkenen een groot compliment. De kwaliteit van de planontwikkeling is naar een hoog niveau getild. En dat is te zien. Prachtig dat dit monumentale stationsgebouw, bijna een eeuw oud, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, in oude luister is hersteld. De toegankelijkheid en de ruimtelijke kwaliteit zijn geweldig verbeterd. Mooi dat ook andere projecten, gerelateerd aan de stationsomgeving en het spoor, zoals de aanleg van de Faunapassage Naardermeer, zijn uitgevoerd. Het is nu een genoegen om op Naarden-Bussum op de trein te stappen of er aan te komen”,  aldus wethouder Mark Marshall van de gemeente Gooise Meren.

Door: Nationale Transportgids 
Beeld: NS

26 maart '24 ( 8:24)

Unieke circulaire producten te koop in de NS Upcycle Shop

Op Rotterdam Centraal is maandag 25 maart 2024 de NS Upcycle Shop weer geopend. Treinfans kunnen er tot en met zaterdag 30 maart unieke items kopen. Bijvoorbeeld onderzetters of dienblaadjes die zijn gemaakt van oude gele informatieborden van stations. Dat meldt NS.

26 maart '24 ( 8:15)

Treinen van en naar Amsterdam-Zuid rijden weer volgens dienstregeling

Het treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid rijdt weer volgens dienstregeling. Dat meldt de NS, enkele uren nadat het station werd getroffen door een plofkraak. Daardoor konden treinen weliswaar langs het station rijden, maar daar niet stoppen.

26 maart '24 ( 6:15)

Geen treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid vanwege plofkraak

Door een plofkraak in Amsterdam-Zuid is er op last van de politie geen treinverkeer van en naar het treinstation mogelijk, meldt de NS. Op dit moment is de prognose dat de overlast duurt tot zeker 06.30 uur.

22 maart '24 ( 7:39)

Zes dagen lang werkzaamheden aan spoor bij 't Harde

In opdracht van spoorwegbeheerder ProRail gaat aannemer Swietelsky aan het spoor bij 't Harde werken. Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Dat meldt ProRail.

20 maart '24 ( 9:45)

Minder internationale treinen naar Berlijn

Door een beperking aan materieel rijden er vandaag minder internationale treinen naar Berlijn. Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen laten weten.

20 maart '24 ( 9:11)

Wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol verholpen

De wisselstoring die het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol woensdagochtend platlegde, is verholpen. Het treinverkeer wordt vanaf 09.30 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Het probleem kwam voort uit een beveiligingssysteem van de wissels, maar dat is nu opgelost.

20 maart '24 ( 8:34)

Door wisselstoring treinverkeer Schiphol bijna helemaal plat

Door een wisselstoring ligt het treinverkeer rond Schiphol woensdagochtend vrijwel helemaal plat. Ook dinsdagavond waren er al problemen op het spoor rond de luchthaven. Toen zorgde schade aan een bovenleiding in een van de Schipholtunnels ervoor dat er minder treinen van en naar Schiphol reden.

19 maart '24 ( 9:28)

Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven tot 21:00 vandaag

Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

19 maart '24 ( 7:10)

Rover-Limburg pleit voor maatregelen tegen vertragingen in Heerlen

De afdeling Limburg van reizigersvereniging Rover pleit voor een kleine aanpassing aan een perron op station Heerlen. Die aanpassing zou ervoor moeten zorgen dat treinen meer ruimte hebben om langs het perron te halteren en zou het toenemende aantal vertragingen rond Heerlen kunnen beperken. Dat meldt Rover.

18 maart '24 (15:20)

Rotterdam begint proef met inleversysteem statiegeldbekers

Mensen kunnen vanaf maandag statiegeld terugkrijgen als zij in Rotterdam of op Rotterdam Centraal een speciale statiegeldbeker kopen en inleveren, meldt NS. Het spoorbedrijf, de gemeente Rotterdam en veertien ondernemers in de stad hopen dat deze proef zorgt voor minder wegwerpbekers en afval.