Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Veiligheid bij tramkruisingen met bewustwordingscampagne van start

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Veiligheid bij tramkruisingen met bewustwordingscampagne van start
Op 23 januari start de nieuwe campagne 40 meter remweg in de provincie Utrecht. Met deze campagne wordt het belang van veiligheid bij tramkruisingen benadrukt. Een tram staat namelijk niet meteen stil, ze heeft een remweg van maar liefst 40 meter. Een tram heeft daarom altijd voorrang. Weggebruikers zoals auto’s, fietsers, voetgangers én scooters worden er daarom op gewezen om extra goed op te letten bij het oversteken van een trambaan. Dat meldt de provincie Utrecht. 

Veiligheid bij tramkruisingen is erg belangrijk. Ondanks dat er verkeerslichten bij kruisingen staan, gebeuren er helaas toch af en toe ongelukken. Met alle gevolgen van dien. In enkele gevallen wordt de tram slecht door hen gezien of ziet de trambestuurder op de kruisingen de naderende weggebruikers onvoldoende.

Tram beter zichtbaar maken 

Reden voor de provincie Utrecht om hier samen met de gemeenten over in gesprek te gaan. De gemeenten zijn beheerder van de kruisende wegen. De provincie deed recent onderzoek naar de tramkruisingen en verkende daarbij de mogelijkheden hoe deze in een aantal gevallen veiliger kunnen worden gemaakt. Denk daarbij aan maatregelen om de tram beter zichtbaar te maken (bijvoorbeeld door het snoeien van bomen en struiken, het verplaatsen van obstakels), het geven van voorlichting aan scholieren over de remweg van de tram, en in een enkel geval het plaatsen van slagbomen zoals bij de kruising op de Symfonielaan in Nieuwegein. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Het is belangrijk dat we weggebruikers meer wijzen op de tram. De campagne gaat hierbij helpen. De provincie is verantwoordelijk voor de trambaan, gemeenten zijn verantwoordelijk voor de weginfrastructuur. We moeten dus samen optrekken om de veiligheid te verbeteren en om dit met elkaar op te lossen. Als beheerder van de traminfrastructuur neemt de provincie daarvoor het initiatief.”

Bewustwordingscampagne 

Met de nieuwe bewustwordingscampagne wordt de weggebruiker extra gestimuleerd om op te letten bij tramkruisingen. Langs de tramlijn Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein staan de aankomende weken prikkelende abri’s om iedereen te wijzen op de lange remweg van de tram. Advertenties op grote digitale schermen in de stad Utrecht zijn zichtbaar tijdens de spits (ochtend en avond). Ook op social media wordt er aandacht geschonken aan de campagne.

Door: Nationale Transportgids 

09 juni '23 (14:38)

Extra perron en twee nieuwe sporen op station Delft

Tussen Den Haag en Rotterdam pakken steeds meer mensen de trein. Om alle reizigers op tijd naar hun bestemming te vervoeren breidt spoorwegbeheerder ProRail het station van Delft uit met een extra perron en twee sporen. Dit meldt ProRail.

09 juni '23 (14:30)

Vannacht geen treinverkeer in de regio Amsterdam

In de regio Amsterdam is in de nacht van vrijdag 9 juni op zaterdag 10 juni 2023 geen treinverkeer mogelijk. Spoorwegbeheerder ProRail werkt dan namelijk aan de terugkeer naar de verkeersleidingpost in Amsterdam. NS kijkt naar andere vervoersmogelijkheden. Dat meldt NS.

09 juni '23 (11:37)

NS moet werknemers definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantie

De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

08 juni '23 (11:07)

Vanwege werk aan het spoor rijden er twee weken geen treinen tussen Meppel en Assen

De spoorlijn tussen Meppel en Assen ligt er twee weken uit vanwege werkzaamheden bij Hoogeveen. ProRail adviseert reizigers die bijvoorbeeld met de trein van Zwolle naar Groningen willen om via Leeuwarden te reizen. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen worden bussen ingezet.

08 juni '23 (10:52)

NS zet in verband met zomerweer extra treinen richting Zandvoort in

Door het voorspelde zomerweer zet de NS vanaf vrijdag extra treinen in tussen Haarlem en Zandvoort. Volgens een woordvoerster rijden er vrijdag, zaterdag en zondag tussen 09.30 uur en 22.00 uur twee treinen per uur meer om alle badgasten te kunnen vervoeren.

08 juni '23 (10:22)

Ritten nieuwe intercity NS 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

08 juni '23 ( 6:52)

Arriva wil dagelijks trein tussen Groningen en Parijs laten rijden

Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.

08 juni '23 ( 6:07)

Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel Oostenrijk

De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

08 juni '23 ( 6:07)

Veiligheidsoefening in en rond station Utrecht Centraal

In en rond station Utrecht Centraal vindt donderdag een veiligheidsoefening plaats door tientallen medewerkers van hulpdiensten en andere instanties. Daardoor zullen volgens de NS enkele delen van het station beperkt toegankelijk zijn.

07 juni '23 (10:59)

Nachttrein Amsterdam Centraal-Utrecht Centraal stopt ook in Hilversum

Vanaf 10 december 2023 gaat een nachttrein rijden tussen de stations Amsterdam Centraal, Hilversum en Utrecht Centraal. Afgelopen vrijdag hebben wethouder Bart Heller van de gemeente Hilversum en NS-regiodirecteur Irma Winkenius hun handtekeningen gezet onder een officiële overeenkomst hierover. Dit meldt de gemeente Hilversum.