Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NS beschermde personeel onvoldoende tegen gevaarlijk chroom-6

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
NS beschermde personeel onvoldoende tegen gevaarlijk chroom-6
Medewerkers van NS-werkplaatsen zijn jarenlang onvoldoende beschermd geweest tegen blootstelling aan de gevaarlijke stof chroom-6. Zij lopen daardoor een verhoogd risico op ernstige ziekten als kanker, longziekten en allergieën. Tot die conclusie komen onderzoekers van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

President-directeur van NS Wouter Koolmees noemt de uitkomsten van het onderzoek "uitermate pijnlijk". Het spoorbedrijf stelt per direct een schaderegeling open voor gedupeerden of nabestaanden. Koolmees biedt medewerkers en oud-medewerkers zijn excuses aan voor "het leed, de onzekerheid en het verdriet" die het bedrijf heeft veroorzaakt. "We hebben hierin als bedrijf gefaald", zegt Koolmees.

Chroom-6 werd decennialang verwerkt in verf die op treinstellen werd gesmeerd. De stof gaat roestvorming tegen. Vanaf de jaren 70 werd echter steeds duidelijker dat chroom-6 gezondheidsrisico’s meebrengt voor mensen die ermee werken, niet alleen bij het verven van een trein, maar ook bij het verwijderen van oude verflagen omdat werknemers daarbij vervuilde stofdeeltjes kunnen inademen. Medewerkers werden daarover jarenlang "onvoldoende voorgelicht". Op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen werd "niet consequent toegezien".

Eerdere documenten

Bij de NS en onderhoudsbedrijf NedTrain vonden de onderzoekers documenten uit 1975 en 1979 waarin al werd gewezen op gezondheidsrisico’s. "Deze kennis werd echter onvoldoende gedeeld", klinkt het. "NS heeft lange tijd niet voldaan aan de geldende regelgeving voor het beschermen van medewerkers tegen blootstelling aan chroom-6", schrijven de onderzoekers ook in hun rapport. Hoe hoog die blootstelling precies is geweest, en hoeveel mensen hierdoor ziek zijn geworden, kunnen ze echter niet vaststellen. Wel is duidelijk dat de kans op gezondheidsschade tot het jaar 2000 groter was dan daarna.

De onderzoekers hebben per functie ingeschat hoe waarschijnlijk het is dat iemand aan chroom-6 is blootgesteld tussen 1970 en 2020. Ze schatten bijvoorbeeld in dat monteurs, lassers en schoonmakers relatief grote risico’s liepen op blootstelling. Onder meer op basis van het functieprofiel en de duur van het werk wordt bepaald hoe hoog de schadevergoeding is voor mensen die ziek zijn geworden. Aanvullend bewijs over het verband tussen werk en ziekte wordt niet gevraagd, aldus Koolmees.

Risico's tegenwoordig verwaarloosbaar 

Volgens een aanvullend onderzoek dat de NS heeft laten doen, zijn de risico's tegenwoordig "verwaarloosbaar tot laag". Voor de risico's van chroom-6 is de laatste jaren veel meer aandacht gekomen. Zo kwam Defensie in 2018 met een schaderegeling en excuses, net zoals de NS nu doet.

Door: ANP

06 december '22 (14:32)

Na bijna acht decennia weer een treinstation bij Stroe?

De kans bestaat dat Stroe weer een treinstation krijgt. Dat is al een tijdje geleden. Van 1881 tot 1944 had het Gelderse dorp een station aan het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dit meldt Veluwe FM.

02 december '22 (13:51)

Ov-fiets NS 35 miljoen keer verhuurd

Reizigers maken elk jaar miljoenen fietstochtjes op de ov-fiets. In 2008 begon NS met de verhuur van de blauw-gele fietsen. Dit jaar bereikt de spoorwegmaatschappij een mijlpaal: de 35 miljoenste ov-fietsrit. Dat meldt NS.

29 november '22 ( 9:19)

Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

22 november '22 (12:54)

NS verwelkomt deelnemers Zevenheuvelenloop

Zondag 20 november 2022 was de Zevenheuvelenloop. Een van de Nederlandse hardloopklassiekers. Op station Nijmegen heette NS alle deelnemers welkom. Zij konden er gratis op de foto en eersteklastreinkaartjes winnen. Hosts wezen hen de weg naar de start. Dat meldt NS.

15 november '22 (10:59)

Slimme ledverlichting op bijna alle Nederlandse stations

In 2015 is het Programma Verlichting van start gegaan. Sindsdien is op circa 350 van de 400 stations in ons land tl-verlichting vervangen door slimme ledverlichting. Dit programma, dat bijdraagt aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, is nu succesvol afgerond. Dat meldt ProRail.

11 november '22 (10:15)

Monumentale kappen terug op station Leeuwarden

Op station Leeuwarden plaatsen ProRail en aannemer Anton Rail de gerenoveerde kappen terug op het dak. De kappen zijn meer dan 130 jaar oud en moeten na de renovatie minimaal weer een eeuw meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer op zijn plek. Daarover bericht ProRail.

01 november '22 (14:24)

Feest op 150-jarig treinstation Dordrecht

Vanochtend hebben NS en ProRail speciale herdenkingspins uitgedeeld aan reizigers op station Dordrecht. Dit vanwege het 150-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam én het feit dat station Dordrecht anderhalve eeuw bestaat. Dat meldt NS.

04 oktober '22 (12:15)

NS-activiteiten tijdens Week tegen Eenzaamheid

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober 2022 is het tijd voor de Week tegen Eenzaamheid. NS organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om de verbinding en het contact tussen reizigers een stimulans te geven. Dat meldt NS.

30 september '22 (11:58)

Station Almere Centrum heeft nu de modernste fietsenstalling van Nederland

Bij station Almere Centrum aan de Landdrostdreef is de modernste fietsenstalling van Nederland geopend. In de lichte en ruime stalling is plek voor in totaal circa 2.750 fietsen. Op digitale borden zien reizigers eenvoudig waar nog een vrije plek is voor hun fiets. Dat meldt NS.

27 september '22 (13:23)

Kinderen reizen in oktober gratis met de trein en bus in Gelderland, Overijssel en Flevoland

Kinderen tot en met 11 jaar reizen in Gelderland, Overijssel en Flevoland van 1 tot en met 31 oktober 2022 met een e-ticket gratis mee in de bussen en regionale treinen. Dit meldt Ervaarhetov.nl.